Members comments:

 =  .
Leonard Ancuta
[29.May.12 00:51]
tot ce tine de gandac merita dat afara. e pueril si fara efect liric. cu ultimele 6 versuri ai putea incerca ceva. ceva serios.

+ estul sălbatic și gândacul domestic
Vasile Munteanu
[29.May.12 03:30]

a o primă lectură, i-am dat dreptate lui Leonard; fiindcă nu m-a luat somnul, nu i-am mai dat dreptate; cauza ar fi următoarea:

cred, totuși, în parșivitatea acestui text; hrănirea porcului cu dungi alternative presupune fierbere în aer liber; unde mai pui că vasul (cratiță sau tuci - în plan secundar se poate discuta despre materia "faber"-izării) implică "pirostrii", asociat de cele mai multe ori verbului "a pune" (pe: foc, cap șamd); un soi de succesiune (și de implicație) logică greu de intuit și mai greu de acceptat: hrănirea implică asocierea, asocierea implică trierea, trierea implică renunțarea, renunțarea implică domesticirea, care, în ultimă instanță, implică hrănirea (tipuri de); mai ales cu roșu interior; preferabil corecționalelor paralele (negru-galben) exterioare; cum ar veni (așa demodat cum citesc eu, unul care a fiert cândva mâncare porcilor): parcurgerea în pasul gândacului (românește ar fi succedat îndeaproape și de "târâișul șarpelui") a Marelui Canion și vărsarea în Pacific (univers ce implică la rându-i o imensitate de motive secundare - secundare acestui text, ele fiind nu mai puțin importante în esență; de la terestrul deșertificat la vitalul acavtic).

în concluzie: rămân cu impresia că, în realitate (indiferent de emisferă - geopolitică vreau să spun; e genul acela de text pe care, indiferent cum l-ai traduce, nu prea ai cum să nu-i găsești corespondență), acest text poate fi definit astfel: multum in parvo.


un cititor,
Vasile Munteanu

 =  ...
radu stefanescu
[29.May.12 11:47]
prea multă încrîncenare, artificios, crispare și ermetism în poezia asta, Adrian, și curge greu. la lectură, zic. nu zic nu, pe bucățele, o avea un sens (cel puțin la nivel de intenție) dar mărturisesc că ideea, chiar la a treia lectură, mie-mi scapă.
sigur, un recital de virtuozitate a imaginației o poate salva, după cum se poate observa un pic mai sus, dar chiar în ipostaza asta nu cred că-i genu de poem pe care i l-aș citi lui fiu-meu, now and ever. e o părere de autor cu pretenții de cititor (cîrtitor), sau dacă vrei, invers. cum naiba să-mi așez pe nas ochelarii după fuminantul debut cu "gîndac simetric"? la vrabia de vaselină mi i-am scos de tot. pare că încă te cauți, și nu cred că te afli aici.
p.s. "mă bârfește cu tăcere tare" e de-o stîngăcie inexplicabilă.

 =  err
radu stefanescu
[29.May.12 11:49]
fulminantul - și ce-o mai fi

 =  răsp.
Adrian A. Agheorghesei
[29.May.12 13:53]
Leo, tot ce ține de gândac e însuși textul. Ori motorul său. O fi fără prea mult simț artistic (care simț artistic este o unealtă de primă mână î.c.c.p poetizarea. Iar faptul că mă îndemni să pornesc la drum folosindu-mă de câteva versuri care au ca axă valorică imaginea, simpla compunere de imagini, îmi întărește finalul răspunsului pentru tine)), dar dacă ți se pare și pueril, dă-mi voie să privesc, de data asta, cu puțină neîncredere cititorul Ancuța.

Vasile, știm toți, cred, că nu există interpretări bune, ci doar interpretări. Peste vreme, chestia e valabilă chiar și pentru autor. Atunci când se scrie fără frica/gând de/la cititor (și aici vin categorisirile lor), există imperativ un raport de corespondență între lirism și rațiune, între literă și cuvânt. Simbioza pe care o intuiești în comul tău, între uman și sălbăticire, ținută cumva în frâu de atașament (să-i spun "iubire"?), simbioză rezultată într-un moment de slăbiciune - când hrăneam sau eram hrănit - ( "Nu știu cum l-am înghițit –/ poate când mă jucam țară, țară, vrem ostași! cu ventriculele tale/ ori poate când mă alintai între unghii ca pe o vrabie de vaselină) e conștientizată și privită cu luciditate lirică. Probabil asta e miza acestui text. Mulțumesc de comentariu și de semidezambiguizare.

Radu, e vorba despre un gândac pe care îl înghiți atunci când ești slab, gândacul EaEl înoată prin tine și tu începi să visezi cartofi (prăjiti, copți, fierți), pe care-i dormi lângă o ladă de bere și un text poetic pe care încerci să-l penetrezi cu cleștele.
Nu neg că textul ar avea lipsuri, dar nu cel de sens.

 =  amintiri cu radu
Adrian A. Agheorghesei
[10.Dec.18 14:27]
Ți-aduci aminte, Radule, când eram noi doi liceeni plini de coșuri până-n vârful urechilor, tocilari și trimisi după țigări de ăia din echipa de baschet, și eram noi amorezați până la sf petru de fata cu vată-n urechi, care aduna fondul clasei și asculta maria lătărețu? Tii minte când, luându-ți banii, te-atingea suav pe falange, și pe loc, dar pe loc, te-ndrăgosteai de maria lătărețu, a doua zi veneai cu vată-n urechi și te înscriai în echipa responsabilă cu fondul clasei? Atunci inghițeai un GÂNDAC SIMETRIC.

 =  tin minte, dar nu inghit gandaci
Kosta Vianu
[31.May.12 09:28]
tin minte. textul poate sa para artificios, ca un gand de sticla pisata asezat in calea unui elefant desenat, dar asta nu ma impiedica sa nu-mi amintesc de o pereche de maini si de un parfum discret de violete, nu lesinator, nu insistent, o boare subtire, alburie, ca un indemn nedus pana la capat. asocierea cu gandacul imi pare si mie ciudata, dar cine sunt eu sa stabilesc ce e ciudat si ce nu e? am sesizat, e drept, incrancenarea, o anumita insistenta precisa in a alatura cuvinte care aparent nu-si spun nimic unul altuia. Dar numai aparent, cred eu. in al treilea strat de semnificatie sunt atatea amintiri ca-ti poate curge chiar sange din nas. Iarasi multumesc pentru o traire cum numai demult, dar demult de tot. Kostanie, alta dihanie.




To be able to add comments you must be browsing using the language this text uses.

Use the existing link (near text registration date), or choose the specific language and acces this text again.

Go back !