Members comments:

 =  .
Petru Teodor
[19.Mar.10 23:29]
"să ia și s'arunce noaptea stelelor laptele"...
oare cerul este cel cu faptele ori pământul; iar cerul reflex; cum de altfel se întâmplă înaintea faptelor de împărtășire aunuia cu altul.
apor, vers ușor!

pt.

 =  ***
Petru Teodor
[20.Mar.10 12:02]
nu prea se înțelege ce-am vrut să spun...
(puneți acest lucru pe seama oboselii, cruntă de altfel!)
hai să pornim la drum încet, incet...
"traversează orașul și hainele / trupul coclit de iluzii, de-a zilelor mlaștină. / unde-i sunt capul și tainele omului păpușă din cutia de baștină?" - aici omul este dezmembrat în iluzie și taină; o iluzie dezagregantă, dar acaparatoare (orașul - simbol al pântecului mamei, al căminului, dar și al scenei în care omul-păpușă își trăiește a zilelor mlaștină; hainele sunt simbol al aparenței, un soi de minciună ce nu e minciună, voal peste lume, Maya; traversează pântecul și crusta iluziei omul prins de o dezagregare interioară, ruginirea fiind un simbol al căderii în sine; interesant este faptul ca omul este sugerat doar prin materie-trup în prima jumătate a strofei 1, în partea a doua fiindu-i subliniata absența tainei; taina aparține riturilor, apropierii de spirit, indiferent de modul în care aceasta se face; această sugestie arată o făptură ce-și caută în propria prăbușire sensul existenței sale).
bun, strofa 2.
dacă în strofa 1 se vorbește mai mult de disolutia făpturii (trupul coclit, a zilelor mlaștină, cutia de baștină - ultima parte sugerează o concepție filozofică pe cât de veche, pe-atât de interesantă; trimite către caracterul de "păpușă" al omului - un soi de fatalism mioritic), în strofa 2 se pornește de la ideea revigorării făpturii; aici să-mi fie permis a privi viețile ca pe renașteri in cadrul unei singure vieți (și nu ca pe o sugestie a reîncarnării); "să-și spele [...] cu apele toate [...] de pe față tăciunele" - apa este simbolul vieții, dar și hotar între un aici si un dincolo; practic această curățire este o decantare a profunzimilor, alegând dintre acestea laptele (strofa 3), adică ceea ce hrănește întreg universul; "vieților arse de câte păcate / de care își ia de niciunele" - renașterilor murdărite de atâtea păcate din care nu se-alege cu nimic, pentru că până nu îți înțelegi greșeala, ești condamnat să o repeți (sisific); să-și spele... să lepede somnul (iluziile, a zilelor mlaștină) - altfel spus să-și lepede moartea și să arunce stelelor laptele (mireasma aceea), respectând taina (noaptea); renunțarea de a încerca să cuprinzi tot, lăsându-te îmbrățișat (renunțând la sine, omul devine tot).

spor, vers ușor!
pt.

 =  raspuns
Vasile Mihalache
[20.Mar.10 16:45]
Numai faptul ca spui atitea lucruri despre poemul acesta si ma indatoreaza cu respectul si multumita mea, daramite sensibilitatea de a patrunde versurile acestea relativ reci, conceptuale.Si, bineinteles, nu se refera la reincarnare. E un poem de atitudine cezarivanesciana pe care uneori o resimt intens datorita rezonarii mele de demult cu opera Poetului, o influenta desigur de care nu voi sa ma desprind. Multumesc si pentru comentariul la un poem anterior pe care l-am vazut destul de tirziu.




To be able to add comments you must be browsing using the language this text uses.

Use the existing link (near text registration date), or choose the specific language and acces this text again.

Go back !