Members comments:

 =  Ar fi
George Pașa
[02.Jun.24 15:44]
cânepa, din care se prepară și ju(l)fa, dar nu e cuvânt aproape uitat. Mă gândeam că „jufă” mai e și poreclă. Sigur, jufa se mai prepară și din sâmburi de bostan. Ar putea fi bostan, dar nu prea are vreo legătură cu flăcăul. Spunem doar „cap de bostan”, dar nu văd de ce flăcăul ar fi neapărat așa ceva! Poate doar în expresia „prost să fii, să ai putere”. (!)

 =  Culin
George Pașa
[02.Jun.24 15:51]
Acesta e cuvântul: CULIN. Este și sinonim regional pentru „ju(l)fă”, și nume de persoană (diminutiv de la Nicolae). Pe la noi, diminutivul este, mai ades, Culae sau chiar Lae.

 =  Corectez primul comentariu
George Pașa
[02.Jun.24 16:45]
„spunem doar bostan (în sensul de „cap”). Cum am zis eu, „cap de bostan”, e pleonasm. Mă gândeam la „cap de găină”, cu sens asemănător.

 =  o documentare...
Miclăuș Silvestru
[02.Jun.24 23:42]
aproape la subiect, fără rezultatul așteptat de mine...; da, este-o cânepă... mai specială, târzie, înaltă... aproape cât o prăjină... Cât despre flăcăul bun de-nsurat... e și el... nalt și frumos. Jufă este și nume de familie...!!! Succes cititorilor doritori de găsirea răspunsului corect.

 =  Atunci,
George Pașa
[03.Jun.24 08:59]
Cânepioară (cânepa-codrului). Sau, mai degrabă, varianta sa lexicală "dumbravnic", aceasta fiind un cuvânt mai rar.

 =  Holtei
Amanda Spulber
[04.Jun.24 14:21]
Dar nu știu dacă e și plantă.

 =  NU-I ..
Miclăuș Silvestru
[05.Jun.24 00:31]
holtei ... da-ncepe tot cu litera H, literă ce în anumite zone este omisă și-n scriere și-n pronunție...! Deci... o cânepă... care să*nceapă cu H ... haha... ori fără... H...!!! Succes mare, în parte, la fiecare!!!

 =  Notiță
George Pașa
[05.Jun.24 08:19]
Ținând cont d cele două contexte, s-ar potrivi HRIȘCĂ. Și el o fi bun de-nsurat!

 =  este
Ottilia Ardeleanu
[05.Jun.24 09:50]
hasmațuchi (asmațuchi).

 =  este plantă,
Ottilia Ardeleanu
[05.Jun.24 09:51]
dar și nume!

 =  NU-I ... NU-S...!!!
Miclăuș Silvestru
[06.Jun.24 00:27]
e scris în comentariu: „da-ncepe tot cu litera H, literă ce în anumite zone este omisă și-n scriere și-n pronunție...! Deci... o cânepă... care să*nceapă cu H ... haha... ori fără... H...!!! Succes mare, în parte, la fiecare!!!”

Crește în dezordine, vraiște... în satul meu natal i se spunea și „halandan”... de aici și vorba... ceea: „halandala”- alandala ... Să nu divulg totul... vă urez succes la găsit ... „înălțimea sa”- cuvântul... așteptat.

 =  Hânep :))
Amanda Spulber
[06.Jun.24 01:42]
De la hânepă. Glumesc. Nu știam de acea origine a cuvântului alandala. Mi-am amintit însă că bărbaților tineri, de însurat li se mai spunea și hăndrălăi. Și atunci tot permutând cu halandala am făcut haldan. Am căutat și apare în dex hăldan cu sens de cânepă, dar nu și cu sensul de bărbat tânăr.

 =  A, nu
Amanda Spulber
[06.Jun.24 02:02]
Ați spus deja halandan. Din 3 cuvinte mi-a ieșit, dar acum nu cred că e hăldan. Sau este?

 =  păi... este...
Miclăuș Silvestru
[11.Jun.24 09:26]
cum să nu... fie! Spunea pe vremuri mămicuța feciorului vânjoș, crescuți precum ALDAN(UL) (halandanul): ...„ iată-te... ca ALDANU*; a venit vremea, handralăule, să umbli după fete de-acu*; gata, ești bun de-nsurat, nu te mai ține de (după) fusta mea...!!!” Deși sunt plecat de mult timp din sat, mi-amintesc de HALANDANul (cânepa „masculină”, de vară)... și de cânepa de toamnă - „feminină”..., de recoltarea, înmuierea în râul Siret (se spunea... pusă la topit) urmată de un lung procedeu de prelucrare pentru obținerea fibrelor. Despre migala recoltării semințelor... nu vă mai spun... nimic!

- https://www.royalqueenseeds.ro/content/200-istoria-canepei-tot-ce-trebuie-s-tii-despre-canep

- https://agerpres.ro/cultura-media/2020/10/02/mures-colectie-de-fotografii-vechi-despre-procesul-de-obtinere-si-prelucrare-a-canepii-la-muzeul-etnografic-reghin--584333

Felicitări, d-na Amanda... și vă invit să credeți... ceea ce citiți despre ALDAN!!!

Mulțumesc pentru participare, d-le Pașa... din start cu ținta spre răspunsul bun... păcat... de bostan...

De asemenea, mulțumesc și d-voastră, d-nă Ottilia, pentru participare; indiciile pe care le lansez în comentarii pot fi de multe ori precum intersecțiile drumurilor, cărărilor bătătorite...

Tuturor, sănătate, spor, succes... în toate!


 =  păi... este...
Miclăuș Silvestru
[07.Jun.24 01:20]
CUM să nu fie? Pe vremea tinereții mele, spunea mama:„... uită-te la tine! Ai crescut mare ca ALDANU*!!! De-acu* trebuie să umbli după fete... nu te mai ține de (după) fusta mea!!!”...
Felicitări, d-nă Amanda!


Mulțumesc ,d-le Pașa... startul a fost promițător, v-ați încâlcit în rugul bostanului... regret !!!

Mulțumesc, d-nă Ottilia - indiciile pa care le dau sunt asemenea... intersecțiilor...!


https://www.royalqueenseeds.ro/content/200-istoria-canepei-tot-ce-trebuie-s-tii-despre-canep

https://agerpres.ro/cultura-media/2020/10/02/mures-colectie-de-fotografii-vechi-despre-procesul-de-obtinere-si-prelucrare-a-canepii-la-muzeul-etnografic-reghin--584333

Tuturor: sănătate, spor, succes... !!!




To be able to add comments you must be browsing using the language this text uses.

Use the existing link (near text registration date), or choose the specific language and acces this text again.

Go back !