Members comments:

 =  corect estetic, incomplet antropologic
Miriam Cihodariu
[30.Jan.06 11:27]
Tot ce ai incercat sa evidentiezi aici este intr-adevar parte din tendinta actuala a iamginarului european. Se vede ca ai bine puse la punct lecturile necesare - Durand, Baudrillard(presupun ca te-ai documentat si din Societatea de consum - mituri si structuri, din cate intrevad eu din text). Iti recomand, daca nu ai citit-o deja, Barbaria interioara-eseu despre imund-ul modern, de Jean-Francois Mattei.Cred ca o sa ti se para interesanta - in ton cu linia de lecturi pe care ai preferat-o pentru eseul de mai sus.
Per total, eseul tau mi se pare scris bine, cu simtul raspunderii, coerent argumentat si expresiv ilustrat.Insa nu ai luat in considerare si alte tendinte ale imaginarului modern si ale noii religiozitati ca val arhetipal, distribuit intre ethnos si natura, pe de o parte, si pseudo-emotiile religioase modelate de comercializari hollywoodiene, pe de alta.
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca miscarile de care vorbesti tu sunt valabile doar pentru partea relativ "culta" a populatiei, dar ce ne facem cu manifestarile asa-zis religioase ale babelor care merg la biserica din sat la slujba in fiecare duminica ca sa mai barfeasca si cu altele si fac pomeni peste pomeni ca sa vada celelalte ce evlavioase sunt ele-si se gasesc cel mai in masura sa impuna anumite superstitii sau anumite idei de pacat si de malefic pe care le considera in mod spontan adecvate situatiei(au oricum un sir intreg pentru orice situatie-sunt atoatestiutoare); sau fostii tarani urbanizati si rupti chiar si de acea bruma de religiozitate care a devenit viata spirituala a satului(cu exceptiile de rigoare, desigur) al caror imaginar graviteaza in sfera studiata si numita de Alecsandra Cesareanu "imaginarul violent al romanilor" si a caror singur obiect de emotie (o emotie ciudata si pagana ca o presiune adanca in piept) este vizionarea(eventual pe ascuns, ca un mic deliciu interzis) Stirilor de la ora 5...?
Oricum, probabil un studiu complet ar fi luat zeci de pagini, pe putin, iar eseul tau probabil nu si-a propus decat sa schiteze, in linii generale, principalele tendinte la populatia cel putin pseudo-intelectuala sau macar suficient de naiva ca sa ii mai pese.
Interesanta legatura cu recompunerea alchimica a unitatii dispate a fiintei.
Te mai citesc.Toate cele bune,
Miriam.

 =  biologic si logic
George Avram
[31.Jan.06 11:52]
Miriam, eu sunt un taran urbanizat, iar babele superstitioase au adevarul lor, desi lucrul asta nu este necesar existentei. Autojustificarile si judecarea celorlalti, indiferent de gradul de intelectualizare, nu sunt punctele mele forte, asa ca sunt nevoit, pentru a nu veni impotriva propriei firi, sa ma rezum la a lua in considerare argumentele de ordin estetic si recomandarile, precum si cele ce tin de organizarea interna si de consistenta textului.In ceea ce priveste lumea satului, prefer doar sa actionez in cadrul ONG-urilor pentru a combate probleme de genul: saracie, alfabetizare si educatie, violenta casnica. Nevoile nu sunt doar spirituale. Iar aducerea in discutie a alchimiei are tocmai acest sens: viata e in aceeasi masura biologica si spirituala. Nu pot uita mizeria si lipsa de sens care ne inconjoara, iar logica ar spune ca nu are sens o lupta cu morile de vant. Dar de cele mai multe ori nu logica ci credinta ne orienteaza periplul mundan. Eu am facut o alegere care nu se desfasoara fara sa ia in calcul varietatea argumentarilor din exterior.
Intuitia nu te-a inselat in unele puncte, iar pentru asta ai recunostinta mea. Fenomenul mass-media, mai ales la capitolele publicitate si Hollywood, cu toate caracteristicile de simulacru (in ceea ce priveste mitologia si sacrul) este de maxim interes, prin urmare il tratez ca atare.
Doar poezii? Cercetarea sociologica nu pare a fi atat de lirica.

George Avram.

 =  doar poezii deocamdata
Miriam Cihodariu
[01.Feb.06 21:28]
Desi tin de latura mea privata, am considerat poeziile ca fiind mai potrivite pentru expunerile publice, pentru ca sunt mai putin expuse perfectionismului propriu, spre deosebire de eseurile pentru care mereu am considerat ca trebuie sa mai citesc si aia, si aia...si lista nu prea se opreste. Vreau ca atunci cand exprim public "cercetarea sociologica" sa fie intr-o forma cat mai documentata si completa ca unghiuri de abordare. Pana atunci ma multumesc cu latura mea poetica, cu acumularea de cunostinte, cu exercitiul ganditului si in colaborarea, ca si tine, cu diverse proiecte ale ONG-urilor(in facultatea mea sunt o multime in care cineva consecvent se poate implica).
Toate cele bune,
Miriam Cihodariu.




To be able to add comments you must be browsing using the language this text uses.

Use the existing link (near text registration date), or choose the specific language and acces this text again.

Go back !