agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 4416 .



Mioara Mincu
essay [ ]
„Copiii mei, asta e una din marile bucurii ale vieții mele, îmi urmează drumul…“

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [MarucaPivniceru ]

2009-12-02  | [This text should be read in romana]    | 



- Doamnă doctor Mioara Mincu, este temerar din partea
mea și aproape imposibil să cuprind în câteva rânduri vasta dumneavoastră activitate: medic specialist în sănătate
publică, manager sanitar cu activitate practică excepțională, pedagog, educator sanitar, publicist. Ați fost și ați rămas o luptătoare neobosită pentru drepturile femeilor din România, din anul 1990, fiind Președintele Executiv al Confederației Naționale a Femeilor din România; în această calitate, ați creat Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila”, al cărei Director General sunteți. Faptul că ați ales numele prestigios al generalului medic Carol Davila, întemeietorul învățământului superior medical din țara noastră, arată cât de mult prețuiți acest nume.
- Da, și am reușit ca la propunerea făcută, Academia Română să-l aleagă post mortem membru, intrând astfel în rândul nemuritorilor, chiar când se împlineau 175 de ani de la nașterea lui.
- Mai știu că, din anul 1999, Școala dumneavoastră este unica școalî din România membră a Modulului European de Nursing, care are sediul la Leeds – Marea Britanie. Presupun
că pentru a fi primită să facă parte din acest Modul, a trebuit să îndeplinească anumite criterii.
- Da, Școala se aliniază prin dotări și facilități celor mai moderne standarde internaționale de învățământ medical sanitar, fiind create condiții optime de pregătire a elevilor și studenților. Școala dispune și de o bibliotecă bogată, ce are un fond important de carte școlară și de specialitate medicală. De asemenea, Fundația Umanistă „Carol Davila”, patronată de Confederația Națională a Femeilor din România (C.N.F.R. – organizație non – guvernamentală, fără partid), reprezintă societatea civilă și are o editură proprie cu denumirea tot „Carol Davila”.
- Care este durata de școlarizare și care sunt specializările pe care le pot obține absolvenții Școlii Postliceale “Carol Davila”?
- Trei ani pentru asistent medical generalist, asistent medical cu specializările obstetrică – ginecologie (moașă), urgențe medico-chirurgicale, pediatrie și geriatrie, balneo – fizioterapie și doi ani pentru kinetoterapie, farmacie, igienă și sănătate publică, laborator și radiologie.
- Sunteți, de asemenea, inițiatorul Cabinetului de Educație și Comunicare Europeană.
- Cu prilejul sărbătoririi „Zilei Internaționale a Nonviolenței în școală”, acțiune înscrisă în calendarul U.N.E.S.C.O., la sediul Școlii Postliceale „Carol Davila” din Strada Valter Mărăcineanu s-a inaugurat la data de 30 ianuarie a.c. acest cabinet, la care a participat și prof. Alexandru Mironov, Secretar General al Comisiei Naționale a României pentru U.N.E.S.C.O.
- Care este scopul creării acestui cabinet ?
- Prin intermediul acțiunilor ce se vor iniția la cabinet, elevii școlii vor conștientiza valorile pe care le presupune democrația: libertate, dreptate, egalitate, responsabilitate, cunoaștere și toleranță, înțelegând că drumul României spre integrarea europeană trebuie să respecte aceste deziderate.
- Cunosc faptul că în programul C.N.F.R. se derulează de 14 ani acțiunea “O mână de ajutor bătrânului singur”. În acest sens, știu că ați realizat un sanatoriu pentru persoane vârstnice și cu dificultăți medico – sociale. Ce ne puteți spune în acest sens ?
- De cinci ani am reușit să dau în folosință un sanatoriu de odihnă și recuperare, situat la jumătatea distanței dintre București și Târgoviște, în comuna Conțești, de fapt, comuna mea natală. Acolo avem și o mică fermă, două edificii cu 40 de locuri cu tot confortul, aparatură și instalații pentru balneo – fizioterapie. Se pot odihni de obicei persoane vârstnice singure sau cupluri care au însemnat ceva în viață, iar acuma societatea are tendința de a-i uita. Atât cazarea, cât și masa, sunt absolut gratuite. Conducătoarea de suflet a acțiunii este doamna Elena Slăniceanu, în vârstă de 90 de ani, care este puternică și este propria mea mamă.
- Completând acest vast tablou al preocupărilor dumneavoastră, vă rog, stimată doamnă doctor, să vorbiți și despre expresia redacțional – editorială a pasiunii ce-o dovediți pentru sănătatea oamenilor. Știu că doar în ultimul an numele dumneavoastră, numele distinsului medic Mioara Mincu, a apărut pe coperțile a nu mai puțin de patru volume, primite cu interes și salutate cu bogate aprecieri de specialiști și de publicul larg.
- Cele patru volume la care faceți referire, probabil fiind apărute mai recent, reprezintă o continuare a unei preocupări de durată. Am scris, singură sau împreună cu distinși colegi și colaboratori, aproape 50 de cărți, tratate, manuale, studii, ba – iertată fie-mi îndrăzneala – am încredințat tiparului chiar și creații literare care n-au scăpat nici ele atenției. Sigur, ca medic, ca profesor și educator, ca militant pe tărâmul ocrotirii sănătății, a vieții, m-au bucurat îndeosebi aprecierile de care au avut parte cărțile inspirate de sau răspunzând problematicii acestui domeniu.
- Ultimele apariții fac parte din această categorie?
- Nu pe de-a-ntregul. „Dicționarul de termeni medicali”, întocmit împreună cu trei colegi – prof. dr. Rodica Radu, dr. Cătălin Niculescu și Ioan Silviu Albescu, explicând aproape 2000 de termeni, în limba română dar și în engleză, franceză, germană și italiană, se înscrie, evident, domeniului. La fel, „Sănătatea femeii din România în context european” – scrisă sub forma unui dialog cu dr. Cristian Ionescu –, consacrată unor probleme medicale, ca și volumul „Ce trebuie să știe tinerii despre propria lor sănătate”, pe care l-am coordonat, atrăgând la realizarea lui colaborarea unora din cei mai renumiți medici. Excepția a fost reprezentată de cel de-al patrulea volum apărut în ultimul an și intitulat „Mondo Femina” – un dicționar al femeilor celebre din Europa la începutul mileniului al III-lea, la care am lucrat cu Elena Mironescu și Victoria Voichiță. Excepția e doar parțială, întrucât între cele 265 de celebrități prezentate, nu puține aparțin și ele, prin preocupări și performanțe, lumii medicale, frontului, niciodată încheiat, al luptei pentru sănătatea oamenilor.
- Și viața dumneavoastră familială e o reușită. Aveți doi copii.
- Copiii mei, asta e una din marile bucurii ale vieții mele, îmi urmează drumul ocrotirii medico-sociale, al trudei dăruită oamenilor; unul este medic, iar celălalt cadru didactic universitar pe probleme manageriale și medico -sociale.
- Vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă urez în continuare să realizați tot ce v-ați propus. Dar nu pot,
în încheiere, să nu reproduc atât de frumoasele cuvinte cu care, în paginile unei publicații, un distins profesor doctor, cu unele responsabilități în Ministerul Educației și Cercetării, dl. Gheorghe Felea, vă creiona portretul:
„ Indubitabil însă, oamenii de spirit, cu har, generoși sunt unici. Un asemenea unicat este femeia-polihistor, doamna doctor MIOARA MINCU. Această reputație și-a cucerit-o ca specialist, ca pedagog, ca manager, ca mentor, ca Mecena și ca o mare feministă.Ca discipol al lui Hippocrate, impresionează prin vastitatea cunostințelor,
prin dăruirea cu care urmărește tonifierea și multiplicarea viului și prin înverșunarea cu care luptă împotriva patologicului și a malignității. Bonomia și delicatețea cu care acționează te fac să o percepi ca pe un plasture aplicat pe o rană, ca pe o mîngâiere angelică
la ceas de cumpănă”.
Nimic mai adevărat. Atât pot să adaug și eu.


PS: Dincolo de durerea pe care mi-a pricinuit-o prematura ei trecere în neființă (2008),
prietena Mioara Mincu mi-a lăsat și profundul regret de a nu fi apucat să vadă apariția acestei cărți.
M.P.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!