agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 2789 .



2005 – anul record al schimbărilor climatice
essay [ ]
apărut în revista "Știință și Tehnică"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [eeaotly ]

2011-02-27  | [This text should be read in romana]    | 




La capitolul schimbări climatice, 2005 este cu siguranță demn de a intra în celebra Carte a Recordurilor, având în vedere că acest an a adus pe întreg cuprinsul globului evenimente de mare amploare. Și acest lucru nu este mirare dacă avem în vedere încălzirea globală tot mai accentuată.

Astfel, nivelul record de căldură ar putea face din acest an cel mai fierbinte întâlnit vreodată, deoarece 2005 depășește recordul stabilit în 1998 - „anul El Niño”. Conform datelor furnizate de NASA, până în luna octombrie a anului 2005, media temperaturii globale era deja cu aproximativ 0,06ºC mai ridicată decât în 1998.

În luna septembrie a lui 2005, sateliții au arătat că Arctica este mai restrânsă ca niciodată. Actualmente banchiza de gheață este mai redusă cu aproximativ 1,3 milioane de km2 (cam cât statul Peru) față de extinderea sa record înregistrată în 1979.

Totodată în acest an, conform măsurătorilor realizate la nivel regional, apele Caraibelor au fost mai fierbinți pentru o perioadă de timp mai lungă ca niciodată. Acest fapt a afectat coralii de la un capăt la altul al regiunii, din Columbia până în apropierea peninsulei Florida. Numai activitatea record a uraganelor din acest an a limitat extinderea acestui fenomen.

În fapt, deși sezonul uraganelor s-a încheiat în mod oficial în ultima zi a lunii noiembrie, uraganul Epsilon încă mai bătea în Atlantic în luna decembrie. În total au fost înregistrate și botezate 26 de astfel de furtuni, depășindu-se lista oficială de nume și trecându-se la primele cinci litere ale alfabetului grecesc. Centrul național pentru studiul uraganelor din SUA - US National Hurricane Centre – a prezis un an bogat în evenimente dar a estimat numărul acestora la numai 18-21. Paisprezece furtuni au devenit uragane, aceasta însemnând că vântul a depășit viteza de 119 km/h. Recordul precedent era de 12 uragane într-un singur an.

În 2005 s-au înregistrat cinci furtuni în care viteza vântului depășea 149 km/h. Într-un singur sezon al uraganelor s-au înregistrat mai multe furtuni ca niciodată. SUA a fost lovită de patru dintre acestea care s-au îndreptat către țărm. Acestea au fost responsabile pentru cele mai mari pagube produse vreodată de uragane. Aceste cifre nu sunt încă cele finale pentru sezonul de uragane al anului 2005. Totuși, potrivit Institutului Industriei de Asigurări - Insurance Industry Institute - numai uraganul Katrina singur se estimează că a produs pierderi totale de peste 100 miliarde de dolari SUA.

Pe de altă parte, seceta din zona Amazonului continuă și se poate spune că este vorba de cel mai mare nivel din ultimele zeci de ani. Vestul SUA a continuat să înregistreze seceta care aici se simte de mai mulți ani. Iar Spania a avut parte de cele mai aprige secete, din care pricină fermierii din multe regiuni și-au pierdut culturile în proporție de până la 100%.

Acestor evenimente li se adaugă recenta descoperire a faptului că Gulf Stream – celebrul Curent al Golfului – își încetinește viteza, ceea ce concentrează și mai mult atenția asupra nevoii de a întreprinde acțiuni decisive în cea ce privește schimbările climatice.

Unica soluție pentru a reduce apariția unor astfel de evenimente climatice fără precedent o constituie păstrarea temperaturilor medii globale sub 2oC. Cu alte cuvinte, dacă nu vrem ca și în anii următori să avem de-a face cu asemenea „performanțe”, atunci, fiecare dintre noi este dator să ia urgent atitudine și să-și schimbe – pe ici, pe colo,- mentalitatea și stilul de viață. Întrebarea e: vom reuși noi oare să facem asta în timp util?


Revista „Știință și Tehnică” (nr.1-2, ianuarie-februarie 2006)

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!