Members comments:

+ de actualitate si de bun augur
Dan Mitrut
[21.May.03 23:59]
da,o sa raspund si eu la materialul tau, Gabi, dar cu oarecare decalaj, datorita expozitiei de Origami care mi-a canalizat energia in alta parte decat site-ul.

salut idee de a porni o discutie despre fenomenul literaturii actuale, despre inconsecventa de opinie la nivelul criticii, in a trata postmodernismul literar si chiar conceptul filosofic de posmodernism.

se spune ca e doar o moda, se mai spune ca are fundamente axioloigce veritabile. se spune ca e o tranzitie a modernismului in criza. tranzitie spre ce anume? din tot ce mi-a cazut in mana si am citit, am sintetizat lipsa de coerenta a argumetatiei, asta nu am constatat-o doar eu. poate e asa pentru ca ne aflam inauntru unui fenomen si nu reusim sa-i percepem toate fetele, sau pentru ca se produce cu adevarat o revolutionare a intregii filosofii a culturii, sau a culturii insasi. sau poate ca nu. discutia edeschisa

exista multe opinii. poate ca totusi oamenii o sa se prinda in hora acestei discutii, zic eu de bun augur; ar modela atitudinea in fata paginii albe a multora din noi. am citit multe texte autointitulate postmoderniste, dar care nu prea au de a face cu acest fenomen artistic.

deocamdata ma opresc. sper sa se faca o coada mare aici.

idee excelenta, dupa parerea mea.

 =  Nebuloasa
Gabriel Nita
[22.May.03 01:25]
Pentru a ne integra in postmodernism, o anumita lipsa de coerenta (a discursului insa, nu a argumentatiei) este explicabila.

De asta aminteam si eu de norul acela electronic...

 =  Enigmei
Marcela Simplu
[22.May.03 12:17]
Cum vrei tu, dar tot iti spun ce am de spus!
Pai sa incep cu un fragment dintr-un vers care suna in felul urmator: "mai pune draga mana pe cartea sfanta"; la culcare imi veneau in minte aceste cuvinte si tot am eu cartea pe-aproape acolo; credeam!, nu era aici in birou, asa ca am loat si eu ce-am gasit "conversatii cu Dumnezeu" si-am deschis intamplator la capitolul IV, si-am citit printre randuri iar a doua zi l-am scris tot aici pe poezie.ro. Am scris cinci ore, asa digitala mis. Gresala a fost a mea fiinca l-am introdus unde trebuia sters un alt test. Da am fost suparata fiinca nu-mi dadusem seama ca eu gresisem.
E firesc si omenesc sa mai gresesti. *Apropo la noua.



Textul (albastru) de sus este bun.
"se poate deschide deodata privirii tale un tunel luminat de foc 'nori' nemuritor pe 'in' care te rotesti nelinistit in vise si viziuni dand roata si roata Enigmei."

 =  despre sinuciderea constiintei
Cristian Hriscu Badea
[22.May.03 14:27]
La cit de multe texte apar nici nu e posibil sa existe comentarii la fiecare. E normal... poate nu e intimplator ca unele nu sunt comentate. Poate oamenii nu stiu ce sa spuna despre textul respectiv, poate nu inteleg textul respectiv, poate nu ii emotioneaza sau din contra gasesc ca nu mai e nimic de zis. Textul e un pretext pentru a cauta sa intri in vorba cu necunoscuti... ca te baga sau nu in seama la un moment dat nici nu mai conteaza. Poate e mai important doar "sa-ti faci datoria" fata de tine si sa spui ce simti, ce crezi, cum vezi lucrurile.

Revelatia e cea mai importanta... faptul ca o sufoca oamenii, stresul, graba lipsa de rabdare si tact nu mai are nici o importanta.
Revelatia e a ta si oamenii, stresul si graba nu au cum s-o atinga...
Revelatia ramine intiparita in mintea ta... si iti da o masura a lucrurilor asa cum sunt percepute in momentul respectiv.

Mi-a placut fragmentul pentru ca intr-o oarecare masura ma caracterizeaza... si pentru ca e optimist in fial... "Revelatia exista chiar si atunci cind nu mai speri sa apara"

In definitiv revelatia poate sa apara si dupa 100 de ani de asteptare... Revelatia poate sa apara si dupa 1000 de ani de necredinta... poate fi a unui individ sau a unui "personaj colectiv"... Important e ca a aparut si ca in momentul aparitiei a salvat ceva... constiinta individului sau "constiinta colectiva" de la sinuciderea prin ignoranta.

 =  Incompatibilitate?
Gabriel Nita
[22.May.03 21:30]
In primul rannd, nu sunt convins in legatura cu optimismul acesta. Revelatiile pot fi si atroce, poate nu intamplator cartea se numeste "Orbitor" (sa existe oare vreo legatura cu Raportul despre orbi al lui Sabato?)...

In al doilea rand, cred ca faci o greseala de interpretare in cazul in care asociezi revelatia din text cu credinta. Exista si altfel de revelatii, nu numai cele religioase.

In al treilea rand, si acum nu ma mai refer direct la raspunsul tau, ma intreb in ce masura poti asocia revelatia gandirii "slaba"... Oare nu e o incompatibilitate aici?

 =  daca am rezuma totul la credinta am fi o cohorta de orbi
Cristian Hriscu Badea
[23.May.03 13:46]
Nu ma refeream la revelatie raportata doar la credinta... pentru ca ar fi fost absurd s-o raportez doar credintei.
Cind spun revelatie ma gindesc la un joc de puzzle. Cind descoperi piesa buna e o revelatie... Cind toate piesele ajung la locul lor e tot o revelatie dar la un alt nivel.
Cred totusi ca exista speranta in fragmentul:
"mi se revelează faptul că în această lume opacă, densă, omorâtoare ca o pernă pe care cineva ți-ar apăsa-o peste față ca să te sufoce, pe când stă cu genunchii pe pieptul tău și-ți stăpânește nemilos zvârcolirile, revelația e posibilă."
Si existind speranta atunci asimilez asta cu o oarecare doza de optimism.




To be able to add comments you must be browsing using the language this text uses.

Use the existing link (near text registration date), or choose the specific language and acces this text again.

Go back !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0