agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 10239 .



Umor la... Gura Humorului, 2013
article [ Events ]
Martor ocular

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [Daruan ]

2013-07-13  | [This text should be read in romana]    | 



FESTIVALUL INTERNAÞIONAL DE GRAFICÃ SATIRICÃ ȘI LITERATURÃ UMORISTICÃ „UMOR LA...GURA HUMORULUI”
Ediția a XXIII-a, 2013


A XXIII-a ediție a Festivalului Internațional de Grafică Satirică și Literatură Umoristică „Umor la... Gura Humorului” s-a desfășurat în perioada 5-7 iulie 2013 sub egida Primăriei orașului Gura Humorului, Centrului Cultural Bucovina din cadrul Consiliului Județean Suceava și a Primăriei Comunei Mănăstirea Humorului.
În mod tradițional, la Gura Humorului literatura era mai puțin luată în seamă, dar anul acesta, din fericire mai ales pentru participanții la festival, secțiunea literatură umoristică s-a desfășurat în comuna Mănăstirea Humorului, primăria acestei localități fiind parteneră de eveniment. Și asta nu ar fi fost neapărat mare lucru, poate, dacă primar nu ar fi tocmai Constantin Moldovan, autor și iubitor de epigramă și poezie.
Am ratat deschiderea, deoarece a fost vineri la orele 16, iar eu am ajuns abia la 18, împreună cu Oltean Alexandru, pe care l-am strâns de pe drumuri în Bistrița.
Sper că n-am pierdut decât niște discursuri, care sper că au fost plicticoase. Iată, totuși, o poză de la deschidere în care-i recunoaștem pe primarii din Mănăstirea Humorului (primul din stânga), din Gura Humorului (ultimul din dreapta), pe membrii juriului Cornel Udrea, George Corbu, președintele UER, poeta Carmen Veronica Steiciuc, iar în stânga ei Mihai Batog-Bujeniță.

Deschiderea photo Deschiderea_zpsde000cc0.jpg

În piața cu pricina, caricaturiștii își au ca întodeauna, cortul în care fac portrete tuturor celor care sunt dispuși să stea la coadă. L-am salutat pe Leonte Năstase, cel mai harnic dintre toți, pentru că la toate festivalurile la care l-am întâlnit nu l-am văzut altfel decât lucrând. Desenează portrete inclusiv la masă între două linguri de ciorbă. Ei au fost păstoriți de celebrul Ștefan Popa Popa’s.
Apropo de ciorbă, după ce am fost cazat împreună cu Oltean Alexandru la vila din Mănăstirea...

Pensiunea photo Vila_zps21aeac27.jpg

...am mâncată o ciorbă făcută direct de către Dumnezeu într-o oală pusă la dispoziție de Sfântu Petru. Iată un prim motiv de a vizita aceste locuri și pe acești oameni. Nu vă puteți imagina cât de bună a fost!

La photo Ciorba_zps02cbc79a.jpg

Aici i-am întâlnit pentru prima oară pe Constantin (Nelu) Moldovan și pe Laurențiu Bădicioiu(cu tricou galben în pozele de grup), celebrul profesor mizilean, căruia îi mulțumesc și pentru pozele de profesionist pe care mi le-a pus la dispoziție. Că le-am stricat după aceea, e altă treabă. Oameni cu totul speciali, amândoi!
Vila are o gradină imensă cu... tot ce vedeți în fotografie și mult mai mult decât atât.

Curtea din povesti photo Curtea_zpseb4d3e02.jpg

În fine, am petrecut o seară frumoasă împreună cu prietenii Toderașcu, Florina Dinescu-Dinu, Sfichi, Olteanu, Brumă (l-am cunoscut aici – poet foarte valoros și om deosebit), Vajoga, Ghiță și alții. Cazările au fost în locuri diferite, dar cina se lua la vila noastră, de unde deduc că noi eram mai cu forfoi decât ceilalți. Au fost prezenți și membrii juriului, oameni de litere și de spirit, printre care frumoasa blondă poetesă în jur(i)ul căreia s-a roit destul de mult...

Am ieșit în balconul de la etajul doi împreună cu primarul Moldovan și cu Oltean Alexandru. Când a dat să intre Toderașcu și s-a întrebat dacă nu cedează balconul, i-am răspuns că e deja încercat:

Nelu* m-a chemat pe mine
Și pe încă doi sau trei
Ca să vadă dacă ține
Cu epigramiștii grei.

Dacă ne-a ținut pe noi...
*Primarul

Firește că s-a glumit și s-a râs, s-au spus vorbe de duh, s-a vorbit despre frumusețea Bucovinei, a oamenilor și obiceiurilor. S-a exprimat fiecare în voie, pentru că am avut șansa ca Florin Rotaru, deși invitat, să nu poată veni să monopolizeze discuțiile, cum îi e năravul.:) Apropo de obiceiuri, seara, după cină, o parte dintre gazde și invitați au plecat la Balul Gospodarilor din comună, aflat la a VI-a ediție. Din păcate n-am mers, eram cam obosit, deci n-am date multe, dar știu din auzite că Toderașcu, Bădicioiu și primarul s-au rupt în figuri toată noaptea!

Balul gospodarilor photo Balul_zps6289ca5d.jpg

Și a fost noapte și a fost dimineață și a fost a doua zi, cea a excursiei. Mai întâi ne-am deplasat la Mănăstirea Slatina, ctitorită de Alexandru Lăpușnenau între anii 1553-1564. Nu o vizitasem, și mi s-a părut absolut impresionantă.

 photo Slatinaexterior_zps03710768.jpg

Măicuța care ne-a fost ghid ne-a spus toată povestea mănăstirii și ne-a răspuns cu răbdare și erudiție la întrebări. Am întrebat-o dacă nu face escapade în civilie și mi-a răspuns că făcea când era mai tânără, dar de o vreme nu mai pleacă deloc de aici. S-a lămurit cu lumea de afară, zic eu...

Grup Slatina photo Slatina_zps45094715.jpg
În față: Prof. univ. dr. Cristian Cheșuț, decanul Institutului de Arte Decorative și Design din cadrul Universității de Arte și Design, Cluj-Napoca, Ioan Avram, directorul Expo Transilvania Cluj-Napoca (aceștia doi implicați pe partea cu caricaturiștii), Aurel Cehan, Florina Dinescu, Ioan Toderașcu, Laurențiu Bădicioiu, d-na Ghiță (mama), Lică Pavel. În spate, lângă George Corbu este Rodica Găinariu din Baia-Mare, în mare formă, pe restul îi cam știți.

În timp ce noi ascultam cu gurile căscate explicațiile maicii, Petru Brumă negocia cu o vizitatoare să se lase fotografiată împreună cu el. Se pare că i-a cerut ghiulul de pe deget sau ceasul...
Să nu credeți că glumesc, au cerut bani ca să se lase fotografiați! De către Brumă, eu am făcut fotografia pe ascuns. Paparazzo mă fac, să moară proștii de necaz!

Bruma negociatorul photo Bruma_zps8cf23b55.jpg

Aici, în frumoasa grădină a mănăstirii, ne-am făcut o poză de grup.

Gru La Manastirea Slatina photo GrupSlatina_zpsf3475309.jpg


Următoarea vizită am făcut-o la Voroneț. Aici ne-a ghidat monahia Elena, care printre îndemnurile la căință și pioșenie, strecura pilde care ne arătau că e la curent cam cu tot ce se întâmplă în lumea modernă. Se uită la televizor, să vadă pentru cine mai trebuie să se roage. Cred că săptămâna asta o face pentru Relu Fenechiu... :)

Voronet photo Voronet_zps41b2ca0b.jpg

Biserica e cea pe care ne-a lăsat-o Ștefan (în interior), respectiv Petru Rareș (pictura exterioară). Acareturile se mai modernizează, se mai măresc. Oamenii trebuie să trăiască...

Ne-am dus în continuare la Casa Memorială Labiș, în care ghida Ioana Hopulele ne-a făcut să plângem, cu atâta dragoste și patimă ne-a vorbit despre genialul poet. Se pare că momentan Labiș nu se studiază în școli, probabil că pe motive politice, dar ”Moartea căprioarei” va trăi veșnic. Și nu numai ea.

Casa memoriala Labis photo Labis_zpsb2d51798.jpg

A urmat Muzeul Oului din localitatea Vama, nu departe de Gura Humorului. Aici am fost întâmpinați cu cozonac și țuică de încântătoarele surori Orșivschi, Letiția, ”cloșca” acelei colecții de renume mondial și Cătălina, poetesă dar și colecționară de obiecte tradiționale și creatoare de lucruri de mână din diferite materiale, în stil rustic.

Primire Muzeul oului photo Ou_intampinare_zps6b62185f.jpg

Am vizitat muzeul, am ascultat fascinați explicațiile Letiției, am recitat epigrame și poezii, am făcut fotografii. Dacă am reținut bine, în muzeu au ouă de diferite păsări sau reptile sau artificiale, încondeiate și realizate în diferite tehnici, din 79 de țări, dintre care Letiția a vizitat 49!

Moment poetic Muzeul oului photo Ou_recitare_zps88cacc12.jpg

Iată două fragmente dintr-o poezie a lui Vasile Vajoga:

"Vă spun cinstit că într-o zi în care
Agale coboram la pas Copoul,
Mi-am pus și eu celebra întrebare:
Ce-a fost întâi? GÃINA?...OUL?...
..................................
Așa că fără doar și fără poate,
Þinând corect de argumente seama,
Eu cred că mai întâi și-ntâi de toate
A fost...”MUZEUL OULUI” din VAMA!"
(Vasile Vajoga)

Și o replică improvizată de Eugen Sfichi:

Are poiata o nouă
Modă ce-și capătă voga:
Când o găină se ouă...
Cotcodăcește Vajoga.
(Eugen Sfichi)

Mi-am amintit și eu unul dintre catrenele prinse în pliantul făcut aici cu câteva luni în urmă:

Ce ouă n-aveți în muzeu:
Pe-al lui Brâncuși, din piatră, greu,
Pe al lui Barbu, cel dogmatic
Și pe al meu, epigramatic.

Al meu e mai modest, după cum se vede...

A intervenit și Laurențiu Ghiță cu un catren improvizat:

Admirându-i expozeul,
Vin și eu cu supoziția:
Mai întâi a fost muzeul
Sau întâi a fost Letiția?

Ne-am pozat în curte cu pisicuța casei, care a dorit neapărat să fie vedeta principală. Ne-a arătat puțin coada, dându-ne de înțeles că i se flambează de noi.

Grup la Muzeul oului photo Pisicuta_zps2b4d1014.jpg

Următorul popas l-am făcut la pârtia Șoimul, să mâncăm și să ne dăm cu telegondola. Am mâncat ciorbă în pâine, servită de însuși primarul orașului! Pentru mine a fost ceva nou (nu pentru că m-a servit un primar, Boc mă (de)servește zi de zi).

Ciorba in paine photo Ciorba_paine_zpsa1f46d5e.jpg

Din telescaune am admirat frumusețea pădurii și orașului. Am cam avut emoții, pentru că s-a înnorat și a început să tune, chiar ne-a picurat un pic, dar până la urmă am avut noroc. Eu am fost o dată trăsnit, nu vreau să repet experiența...

Gura vazuta de sus photo Moldova_zps29630a5c.jpg

Sus am coborât de pe telescaune și am profitat de ocazie pentru a o mai face o dată în grup (fotografia).

Grup sus photo Sus_zpsc7686398.jpg

Seara a fost un fel de chef la care ”s-a dat” berbecuț la rotisor, berbec la care s-a învârtit încă de la orele 13.

Berbec photo Berbecul_zpsd0de79d9.jpg

Înainte de începerea tranșării berbecului, am transmis gazdelor o rugăminte din partea celor prezenți:

V-adresăm, poeții, vouă,
Termenii petiției:
Fuduliile-amândouă,
Să le dați Letiției.

Din fericire, frumoasa doamnă a gustat gluma. Nu și fuduliile. Pentru că berbecuțul era oiță, mi se pare. :)
A fost o seară plină de farmec, în care s-a recitat, au avut loc tot felul de dueluri. La masa vecină, enciclopedul în istorie Eugen Sfichi se întreținea cu eruditul Mihai Batog-Bujeniță, întrând în amănunte care l-ar fi făcut invidios pe și pe Iorga.

Mai redau câteva catrene adresate, în special, gazdelor:

Festival la Gura Humorului
Viitorul ne zâmbește
Sper și azi și mâine.
Gura anual servește
Mult (H)umor pe pâine...

În (H )umor
Începând chiar din ăst an
Zile vin de glorie,
Căci primarul Moldovan
Face-aici ...istorie!
Florina Dinescu Dinu

Nicolae Stancu, premiantul I, a adresat o epigramă...

Dlui primar Moldovan

După cât îmi dau eu seama,
Om ca Moldovan mai rar:
Are-n vene epigrama,
Dar și vână de primar!

Iar Vasile Vajoga a intervenit cu replica:

O voce din public, dlui primar Constantin Moldovan
Mi-a spus o muză ca o zână
Că Moldovan, ca tip cu har,
Pe lângă vâna de primar,
Mai are și o altă vână…

Cu aluzie la faptul că primarul e brunet, și la pasurile Mestecăniș și Tihuța prin care am trecut mergând acolo, i-am adresat și eu un catren:

Nu m-a zăpăcit cu firea
Drumul, greu ca-n Muntenegru,
Dar, ajuns la Mănăstirea,
Am văzut în față negru!

Replici inspirate a avut mereu Alexandru Olteanu. Iată câeva:

Pt.Ioan Toderașcu cel mai dansator dintre epigramiști:

El, Toderașcu, el a fost suspansul
Căci a dansat, o Doamne, nu vă zic
Și la final când se oprise dansul,
Din el aproape n-a rămas nimic!

Pt, primarul Moldovan,cel care s-a ocupat cu multă căldură de noi:

În satul ăsta plin de oameni calmi
Lipsit ca-n alte părți de multe drame,
Primarul lor compune epigrame...
Cu siguranță. popa scrie psalmi!

Pt. dna Letiția după ce am văzut Muzeul oului din VAMA:

Am zămislit din stropi de rouă
Legitima și unica-ntrebare:
S-o mai găsi în lumea asta mare
Așa o doamnă cu atâtea ouă?

Și tot pentru dna Letiția,la aflarea veștii că are un singur copil:

E seară, e frumos, afară plouă,
Și o privesc în față gânditor
Cum e posibil din atătea ouă,
Să nască doar un singur puișor?

Și pentru domnișoara Cătălina care nu-și arată vârsta:

Mi-e dat s-o văd acum întâia dată
Și pun și eu un semn de întrebare:
De vârsta Cătălina nu-și arată,
Cam ce secrete mai ascunde oare?

Pt Laurențiu Bădicioiu, mare fotograf, printre altele:

Privindu-l cum se tot strecoară
Să prinda-un dichisit decor,
Un gând viclean mă infioară
N-o fi cumva...informator?
(apropo de un afiș fotografiat de acesta într-o gară, pe care scria: ”Informator de serviciu: Cutare).
Și altele și altele...

Duminică dimineața am vizitat Mănăstirea Humorului. Din nefericire, nu am putut urca în turnul din care am fi putut avea o vedere panoramică asupra zonei, dar am văzut biserica mănăstirii și ne-am întreținut cu un grup de vizitatori în fața cărora am dat spectacol. În timpul slujbei, Doamne iartă-ne!

Manastirea Gura Humorului photo Manastirea_zps40730e80.jpg

Una peste alta, a fost un festival cu totul și cu totul special! Mulțumim gazdelor și dacă vom fi invitați vom merge și altădată. Merită să participați și să câștigați, deși, dacă nu sunteți din Iași sau din Cluj de unde sunt membrii juriului, slabe șanse. Vi le puteți îmbunătăți mutându-vă în aceste orașe. Că doar n-o să vă mutați la Aninoasa! :)

După masa de prânz, ne-am deplasat la Gura Humorului, unde s-a desfășurat festivitatea de premiere.

Premierea photo Premierea_zps2fcd3e13.jpg

S-au acordat:

La Epigramă:

Premiul I : Nicolae Stancu, Iași
Premiul II : Pavel Lică, București
Premiul III : Ion Moraru, Galați
Mențiuni: Aurel Cehan, Huși și Laurențiu Ghiță, București

La Poezie umoristică

Premiul I : Vasile Vajoga, Iași
Premiul II : Lucian Liviu Perța, Vișeu de Sus
Premiul III : Petru-Ioan Gârda, Cluj-Napoca
Mențiuni: Vali Slavu, Aninoasa și Vlad Cernea Jerca, Timișoara


În loc de semnătură, iată poza agonicilor.

Agonicii photo Agonicii_zpsac8a20d7.jpg
De la stânga la dreapta: Vasile Vajoga, alias Neculai Lunca, Ioan Toderașcu, Alexandru Olteanu, Eugen Sfichi, Petru-Ioan Gârda, Laurențiu Ghiță.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!