agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 6860 .



Repere Pariziene - Pere Lachaise
article [ Culture ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [Conte de Lautreamont ]

2005-11-30  | [This text should be read in romana]    | 



Image hosted by Photobucket.com

Père Lachaise este fara nici o urma de indoiala cel mai celebru (desi celebru nu suporta grad de comparatie o putem spune pentru a ne intarii ideea) cimitir din lume. Intinzandu-se pe 44 de hectare cu aproximativ 12.000 de pomi este o adevarata oaza de verdeata si un muzeu in aer liber.
Numele necropelei (din gr. nekropolis "cetatea mortilor") provine de la confesorul lui Ludovic IV, Père François de la Chaise. Cateva franturi de istorie. Pe la 1430 un negustor instarit isi construieste o casa pe dealul din vecinatatea campiei cunoscuta sub numele de "Evêque". In secolul al XVII-lea cativa membrii ai ordinului Iezuit (intemeiat in 1534 de calugarul spaniol Ignatiu de Loyola) transforma acea cladire in manastire. In 1763 iezuitii sunt alungati iar revolutia de la 1789 aduce acest areal in proprietatea Primariei Parisului. Cimitirul a fost deschis de catre Imparatul Napoleon Bonaparte care l-a numit pe cunoscutul arhitect Alexandre-ThĂ©odore Brongniart sa se ocupe de acest proiect. Cand cimitirul a "fost pus in functiune" in 1804 a atras foarte putine funeralii datorita faptului ca era prea departe de oras. Vazand aceasta administratorii cimitirului au recurs la o strategie de marketing si cu mare fanfara au organizat transferul ramasitelor pamantesti a lui La Fontaine si Molière. In 1817 aceeasi strategie, mutarea locului de veci a lui Pierre AbĂ©lard si a iubitei sale HĂ©loïse ( celebru cuplu medieval; prin traditie indragostitii sau cei care isi cauta jumatatea lasa scrisori la mormantul celor doi realizat din fragmente de piatra provenind din abatia "Nogent-sur-Seine"). Toata aceasta publicitate agresiva a avut efectul scontat si in numai cativa ani numarul "membrilor permanenti" a crescut de la cateva sute la treizeci si trei de mii. Actualmente numarul acestora este de peste 300.000 plus cei ce se gasesc in columbariu (camera funerara destinata pastrarii urnelor cu cenusa mortilor incinerati).
Dar atractia principala a acestui cimitir, pe langa frumusetea peisajului si varietatea arhitecturii, o constituie marile personalitati care isi dorm aici somnul de veci.
Guillaume Apollinaire (1880-1918) poet francez, nascut insa la Roma, precursor a suprarealismului si promotor al cubismului.
Honoré de Balzac (1799-1850) desi ma asteptam la un monument funerar mai mult decat impunator acesta este chiar modest cu un simplu bust de bronz al autorului.
Vincenzo Bellini (1801-1835) compozitor, cunoscut mai ales pentru opera "Norma" considerata cel mai dificil rol din repertoriul unei soprane. In 1876 ramasitele sale sunt mutate in catedrala din Catania
Sarah Bernhardt (1844-1923) alintata "Divina Sarah" este cea mai cunoscuta actrita a secolului XIX.
Georges Bizet (1838-1875) compozitor romantic cunoscut pentru opera "Carmen" bazata pe nuvela cu acelasi nume a lui Prosper Mérimée. Putin stiut, Bizet era un extraordinar pianist, chiar marele Liszt il considera intre primii trei din Europa.
Maria Callas (1923-1977) celebra soprana de origine greaca, moare la varsta de 53 de ani in urma unui atac de cord. Urna funerara ingropata in Père Lachaise este furata iar in cele din urma gasita. Cenusa Mariei este apoi imprastiata in Marea Egee pe coasta Greciei.
Jean-François Champollion (1790-1832) egiptolog, ramane in memoria posteritatii prin "traducerea" pietrei Rosetta, traducere care va constituii baza descifrarii hieroglifelor.
FrĂ©dĂ©ric Chopin (1810-1849) cel mai mare pianist al tuturor timpurilor. Inmormantat in Père Lachaise dar cu inima in Biserica Sfintei Cruci din Varsovia. Mormantul din marmura alba decorat cu o minunata muza este mereu acoperit de flori, chiar si in timpul iernii.
Eugène Delacroix (1798-1863) pictor romantic francez. Monumentul funerar este impunator, realizat dintr-o superba marmura neagra.
Paul Éluard (1895-1952) poet francez, activand atat in miscarea Dada cat si in suprarealism.
George Enescu (1881-1955) compozitor roman, unul dintre cei mai proeminenti muzicieni ai secolului XX.
Samuel Hahnemann (1755-1843) fondatorul homeopatiei (tratament constand in administrarea in doze mici, infinitezimale, a substantelor care, in doze toxice, ar provoca unui om sanatos simptomele bolii respective)
Allan Kardec (1804-1869) pe numele adevarat Hippolyte Leon Denizard Rivail este fondatorul spiritismului. Adeptii sai interzic fotografierea monumentului funerar care este tot timpul anului acoperit cu flori.
Amedeo Modigliani (1884-1920) pictor si sculptor italian. Dependent de alcool si droguri de asemenea grav bolnav de tuberculoza moare la doar 35 de ani creeandu-si o legenda postuma asemanatoare altui mare artist cu destin tragic Vincent van Gogh.
Jim Morrison (1943-1971) poet, cantaret si compozitor american. Este cel mai vizitat mormant. Datorita actelor de vandalism si a numarului mare de vizitatori care doresc sa-l vada administratia cimitirului a angajat un personal de securitate cu program permanent. Modestul monument funerar este mereu "decorat" de biletele cu poezii si declaratii de dragoste, sticle de alcool, tigari umplute cu "iarba", prezervative, lumanari si flori.
Alfred de Musset (1810-1857) scriitor fracez.
GĂ©rard de Nerval (1808-1855) mare poet romantic francez. Poemele sale de factura onirica "Iluminatii" si "Himerele" anunta simbolismul si suprarealismul. Se sinucide spanzurandu-se de gratiile unei ferestre.
Édith Piaf (1915-1963) cea mai iubita cantareata franceza si o icoana nationala. Moare de cancer in aceiasi zi 11 octombrie 1963 cu poetul si bunul ei prieten Jean Cocteau.
Marcel Proust (1870-1922) scriitor francez cunoscut mai ales pentru monumentala lucrare de 7 volume scrisa in decurs de 14 ani "In cautarea timpului pierdut".
Gioacchino Rossini (1792-1868) compozitor italian. Autorul operei "William Tell" si "Barbierul din Sevilla". In 1887 ramasitele sale pamantesti sunt mutate in Biserica Sfanta Cruce din Florenta.
Oscar Wilde (1854-1900) scriitor irlandez. Monumentul funerar a fost realizat de sculptorul Jacob Epstein la cererea prietenului homosexual a lui Wilde, Robert Baldwin Ross. Este cel mai ciudat si nonconformist monument decorat de catre admiratori cu ruj prin sarutarea acestuia.
Cimitirele sunt rascruci ale recflectiei iar atractia unora fata de aceste locuri sinistre, dupa unele mentalitati, o interpretez ca o frica fata de moarte. Cimitirele creeaza in sufletul vizitatorului o eternitate iluzorie...




Puteti vedea poze sau descoperii unde este inmormantata o persoana faimoasa pe urmatoarele situri
www.findagrave.com
http://northstargallery.com/pages/PereLachaiseindex.htm

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!