agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 9051 .



Adrian Firică - Autoportrete
article [ Books ]
Apariție editorială

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [elavictorialuca ]

2007-06-10  | [This text should be read in romana]    | 



Am bucuria să vă anunț o altă nouă apariție de carte: Autoportrete de Adrian Firică - Editura Muzeului Literaturii, iunie 2007.

Realizarea grafică a copertei: Dana Ștefan (Linea)

*

Volumul de poezii va fi prezentat în Cenaclul Agonia.ro, sâmbătă, 16 iunie 2007, unde autorul va fi, desigur, și un prețuit dedicator de autografe.


Impresia cu care rămâi după întâlnirea cu poezia lui Adrian Firică este că muntele pe care stă cocoțat Hollywood-ul a fost aruncat în aer și că universul cinematografic s-a rearanjat, în cădere, după legile hazardului. Explozie, erupție și consecințele violentării. O senzație de déjà-lu și, totuși, de ceva foarte altfel. Altfelograma pare desenată după ritualuri dadaiste: se pun cuvintele într-un săculeț, se scutură, se extrage ordinea aleatorie câștigătoare. Doar că, în cazul de față, vorbim nu despre cuvinte, ci despre propoziții. Un dadaism sui-generis, o joacă inteligentă cu propoziții și fraze în vederea zămislirii unui poem răsucit, nervos, tăiat și imprevizibil.
Autoportretele lui Adrian Firică par a fi extrem de variate dar, de fapt, sunt variațiuni pe o temă dată. Acest Parmigianino care, pictându-se într-o oglindă convexă, își mărește ba o mână, ba un ochi, ba o ureche, este mereu egal cu el însuși, imperturbabil și infatigabil. Pendularea între zoom out și zoom in este motivată de o autodereglare de sine, rimbauldiană oarecum: "degrabă și de unul singur mi-am făcut o astenie pretimpurie de vară". Astenia provoacă, la rândul ei, derivații dintre cele mai surprinzătoare și mai mixate lingvistic: "love!/ lavare humanum est/ diabolicum perseverare".
După exhibiții de genul acesta, se trece la tachinarea metodică a cititorului: "m-am apucat de fumat: contact me!/ if you are a woman interested by cigar or who smokes cigar/ - not necessary a model" (PROLOG). Intenția este însă clar una narcisistă, evident pitită pe după scăpărări perfect ilogice: "când eram mic socoteam că sunt/ acum am alte acțiuni din praf și pulbere" (... între vederi). Fenomenul de pitire are și excrescențe religioase. Din fericire sau nu, poetul șugubăț nu-și ia deloc scriitura prea în serios: "câte douăsprezece/ condacuri și icosuri țineam/ unu la mână/ doi de mână..." (... Doamne).
Declarația este una de ars poetica pe dos: "scriu cu mâna-ntinsă de la extensie-ncoace/ privat de-amorul artei/ de-a-ndărătelea" (... pe linia de ochire a Orizontului). Nu știu de ce, nu-l prea cred pe cuvânt pe autor. Poate pentru că scrisul "de-a-ndărătelea" presupune, totuși, o derulare backward ordonată. Or, aici e limpede că scriitorul face rost cu nesaț de obiectele lirice, le dispune într-o grămăjoară și bum! detonează petarda. Un fel de action painting pe o tablă de darts; cuvintele sunt săgeți aruncate la țintă: "avusesem un plan/ pregătisem răpirea din serai/ din vorbă-n vorb-a rămas rama/ răpirea s-a dat la fund// jurnal de bord: mii și mii de bărcuțe-n derivă" (... cu mâna goală). Figurativul este des-figurat; urmează o bifurcare de drumuri: unul către împărăția abstractului, altul, mult mai circulat, către absurdul bufon, à la Jarry: "îs bune două puncte de vedere/ unul vine cam oblic altul cam de sus/ "cam cum ca" arhisuficientul telescop congenital/ băț privit din lateral și inele-inele-ntr-însele... de-acolo/ n-are decât să vină perfectul îhâm" (... telescopic). În fond, experimentul are loc la nivelul formei, al cadrului, și mai puțin al fondului. Această poezie fără culoare, fără sonor, fără miros, lasă totuși impresia de conglomerat eteroclit: "să pui deoparte semnul de mătase tare/ precum INDUSTRIA NAÞIONAL DE ETIQUETAS LTDA". (Extras din prefața semnată de Felix Nicolau)



Felicitări pentru acest bun volum, Adrian !

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!