agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 2134 .



Antologia "Frumoasă toamnă bogată"
personals [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [MyMosys ]

2016-11-11  | [This text should be read in romana]    | 



FRUMOASÃ TOAMNÃ BOGATÃ

Editura Napoca Nova ne-a obișnuit deja cu antologiile sale pline de lumină, culoare și mai ales de bucuria cuvântului. Iată că, prin prisma acestei edituri, toamna nu se numără numai bobocii ci și creațiile literare. Sub îngrijirea distinsei doamne Voichița Pălăceanu-Vereș, anotimpul celor mai spectaculoase culori este celebrat printr-o nouă antologie purtând numele „Frumoasă toamnă bogată”, o antologie în care sunt cuprinse lucrările a nu mai puțin de șaptezeci de autori, membrii ai Ligii Scriitorilor Români, însoțite de grafica complexă purtând semnătura d-lui Lazăr Morcan dar și de picturile în culori subtile și fremătătoare ale d-lui Peter Vereș.
Tot așa cum toamna ne încântă cu o paletă largă de forme, culori și mirosuri, așa și antologia „Frumoasă toamnă bogată” reușește să încânte spiritual și vizual cu o mare diversitate de genuri și stiluri literare și plastice cuprinse în paginile sale. Poezia, lunecând lin de la copilărie, la iubire și la trecerea în neființă, acoperă toate etapele parcurse de om în viața fizică, ca o dulce filozofie existențială umană, consfințind inspirația titlului de capitol „Frânturi de suflet”. Cuvintele adunate de pe altarul unor suflete arzând de bucuria creației, vorbesc despre dorurile neamului nostru, dor de Eminescu, de Iancu, de Maria Tănase, de Basarabia, despre credințele lui, căci nu e român care să nu știe o rugăciune și care să nu-și fi făcut o cruce măcar zicând un „Doamne-ajută” la nevoie și despre pământul care ne hrănește, ne suportă și ne învață iubirea necondiționată. Poemele închinate toamnei te îmbie să guști din nostalgie și să te cufunzi în meditație ca drum la capătul căruia ai învățat să simți și ajungi să ai revelații apropiate de celest.
Lucrările regăsite în paginile antologiei sunt mai mult decât ceea ce ar lăsa să pară la o primă lecturare, ele asigurând un design de volum ieșit din tipare, potrivit căruia poezia și proza intră pe „Traiectorii de coliziune” cu opiniile critice, acestea din urmă mai mult calde decât tăioase, echilibrate și îndemnând la bucuria de a-și descoperi fiecare cititor zona de rezonanță sufletească din „Frumoasă toamnă bogată”. Pentru mine a fost o mare sărbătoare a sufletului să citesc antologia, nu neapărat pentru că am regăsit în ea câțiva scriitori membrii ai LSR Mureș ci pentru puritatea, profunzimea, diversitatea și culoarea cu care a venit la pachet amprenta pe care o lasă acest volum. Am mai citit lucrări ale autorilor prezenți în antologie, dar în geografia îngrijită de d-na Voichița Pălăcean Vereș, fiecare lucrare părea exact la locul său pentru a fi pusă în valoare.
O surpriză pentru mine a fost capitolul „Deliberări”. Trebuie să revin asupra lui. Este un capitol de analizat cu atenție, de luat notițe și de asimilat pe bucăți. Chiar dacă mi-am propus ca vorbind despre această antologie să nu specific numele nici unui autor și a nici unei lucrări în mod special, considerând că toate lucrările, fiecare luate în parte, sunt încununarea unei munci și a unor trăiri demne de respect și prețuire, nu pot să nu mă opresc la „Vâlva aurului” pentru că este o temă care m-a pasionat încă de mică și despre care eu personal am căutat mereu informații. „Bătrânii din zona Munților Apuseni povestesc că Decebal, înainte de a muri, și-a blestemat supușii să fie pedepsiți de Zamolxe:dacă vor dezvălui vreunui roman unde au ascuns aurul și comorile dacice, să nu li se poată bucura sufletul de odihna veșnică, iar urmașii urmașilor lui să moară mușcați de șerpi veninoși”. Și apoi, „Nunta țărănească măiereană”… am trecut prin Maieru, (jud. Bistrița-Năsăud) și am admirat mereu modul în care se respectă în acel loc tradițiile. Acest capitol a fost una dintre zonele mele de maximă rezonanță din antologie.
Nu găsesc cuvinte care să nu pară banale referitor la picturile și grafica prezenta în antologie, (și, vai, sunt prea puține după părerea mea, îți trezesc gustul de frumos și te lasă tânjind la mai mult) care însoțesc în mod inspirat parte din creațiile literare. Așa cum de fapt nu găsesc nici cuvinte potrivite de a prea-lăuda întregul volum și munca doamnei Voichița Pălăceanu-Vereș. Las inspirația în seama celor care, negreșit, vor veni să își exprime admirația după ce vor citi antologia „Frumoasă toamnă bogată”.

Mihaela Rașcu



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!