agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 5260 .



Rostul Visarii (fragmente)
personals [ Thoughts ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [Rafael_Perez_Estrada ]

2002-06-19  | [This text should be read in romana]    |  Submited by Gabriel Nita



***
Am vazut un barbat foarte frumos, acoperindu-si trupul cu o haina din blana de pantera. Nasturii hainei (am observat imediat) erau si ei din ochi de pantera. Si cand parea a se fi epuizat orice sursa a mirarii mele, mi-a spus, complice: Nu cumva sa va scape cravata! Si-atunci am descoperit verticalitatea unui rau
coborand de la gulerul camasii spre talie; iar pe acel rau, un crocodil, stralucitor ca un smarald umed, era acul de la cravata.

***
Fizicianul, iubitor al sensului metafizic al existentei si, pe deasupra, un iluminat, mi-a explicat confidential: Exista doua feluri de gravitatie: una, cea a pietrei cand cade victima a destinului ei corporal; cealalta este cea a pasarii, care, cand isi da seama de greutatea trupului, isi inteteste zborul. Si a conchis: Moare doar piatra.

***
A trait pentru ploaie. Cunostea culorile, cantul si fiorul ploii. Statea la panda, urmarind venirea norilor si ura stralucirea soarelui. Colectiona in borcane, ca pe niste mostre de apa, orele ploii. O considera sfanta, miraculoasa, produs al cerului, o astepta. In visele catifelate, seceta ocupa locurile unde amintirea lasa urma de dragoste. Uneori, nostalgica, ii placea sa-si contopeasca tanguirea cu ploaia; iar in zorii care vesteau vara se amagea crezand ca roua este doar timiditatea ploii.

***
A muri - mi-a spus copilul - inseamna a ramane in fata aceluiasi si aceluiasi peisaj.

***
Cuvintele dintre noi se ridicasera atat de sus, ca a trebuit sa o sarut.

***
Cineva trantise usa si-i prinsese ingerului aripa. Strigatul a fost ca al unui pahar care se sparge de podeaua cea fara de sfarsit. Restul era doar singuratate si tristete. Dupa aceea a inceput sa se lase intunericul.

***
Gandesc, deci exist;
si mi-a raspuns obiectivitatea:
Obiectele exista,
deci gandesc.
Si pentru a nuanta cele spuse,
am impins jos urciorul folosit
pana atunci ca pretext:
Si sufera - am adaugat -
in tacere.

***
La batranete, mergea precedat de un purtator de oglinzi: Nu vreau, spunea, ca moartea sa ma ia prin surprindere.

***
Nu sunt mut: pur si simplu, imi place linistea, mi-a spus barbatul care tacuse toata viata lui.

***
Cand am ajuns acasa, am vazut un tigru mergand incet si luminos prin salon, printre cristalurile de Boemia si casetele din portelan Ming: Nu-i un tigru, s-a grabit majordomul sa-mi spuna. Nu va uitati la el, este doar o metafora, iar ochii metaforelor provoaca false emotii poetice!

***
Copilul inoportun intreba: Unde incepe ploaia si unde se termina marea, cand tanarul filozof, morocanos, i-a raspuns cu o alta intrebare: Unde incepe verticalul si unde se termina orizontalul?

***
Am cunoscut-o la plaja si in scurt timp stateam fata in fata intr-o mica pergola facuta din transparente si bauturi gazoase. Stateam la taclale si, la un moment dat, m-am temut ca ispravisem dictionarul. Dar un dictionar se poate spune de cate ori dorim si-am mai stat de vorba, dar acum cu cele mai frumoase si fericite cuvinte. A inceput sa se intunece, fara sa-mi dau seama. Pana si marea era o pata de mister, miscandu-se pe un orizont dominant si liniar. Am crezut ca am o metafora luminoasa ca sa i-o ofer; era cat pe ce s-o fac, cand am observat ca si ea inserase si ca in gingasia adolescentina a pielii ei albastre, astrii si constelatiile straluceau intr-un fel unic si, luand-o de mana, am preferat sa ma fac complice al linistii.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!