agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 14946 .



Lumea magică a lecturii și jocului
communities [ poezie.ro ]
- scrisoare deschisă către părinți și mass-media - Compilation: Poezii pentru copii

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [raduh ]

2007-09-25  | [This text should be read in romana]    | 



Serviciul Programe pentru Copii a initiat o Scrisoare deschisa catre parinti si mass-media privind constientizarea importantei lecturii si jocului in viata copilului. Avand in vedere situatia existenta – faptul ca sunt din ce in ce mai putin copii care citesc, singurele lecturii fiind cele din bibliografia scolara impusa si neactualizata, din ce in ce mai putini care se joaca in aer liber, preferand jocurile pe calculator si desenele animate agresive si violent - va rugam sa participati la mediatizarea acestei scrisori prin mijloacele de care dispuneti.

Serviciul Programe pentru Copii din cadrul Bibliotecii Metropolitane București, prin cele șapte filiale, înaintează o scrisoare deschisă către părinți și mass-media intitulată Lumea magică a lecturii și jocului. Scopul acestei scrisori este informarea familiei în legătură cu importanța lecturii și a prezenței copiilor în biblioteci. De asemenea, atragem atenția asupra unui fenomen îngrijorător legat de timpul din ce în ce mai scurt dedicat copiilor pentru lectură, comunicare și joacă, de creșterea violenței și a comportamentului asocial al acestora.

Rezultatele studiilor recente relevă faptul că lectura lipsește sau este percepută ca având caracter obligatoriu în viața copiilor. Prin această scrisoare dorim să conștientizăm familiile de rolul pe care îl joacă în viața copiilor lor lectura. Studiile indică, de asemenea, faptul că toți copiii au o disponibilitate pentru lectură, dar aceasta nu este valorificată de adulți (părinți, profesori, bibliotecari etc.). Considerăm că este un moment îngrijorător în care copiii citesc puține titluri și uneori doar din bibliografia școlară sau titluri impuse de trend-uri și interese comerciale. Dorim să vedem copii și tineri citind în biblioteci, copii jucându-se în fața blocului, trăind o copilărie armonioasă, evitând o . Ne exprimăm speranța ca prin activitatea dvs. să ne susțineți în informarea părinților și a cadrelor didactice care doresc să schimbe în bine și frumos dezvoltarea intelectuală a copiilor lor.


BIBLIOTECILE PENTRU COPII DIN BUCUREȘTI
Sectorul 1
Filiala Ion Creangă, Str. Christian Tell nr.10, Sector 1, tel. 212.78.06, [email protected]
Filiala Petre Ispirescu, Str. Făurei nr.1, Bl. P 11, tel. 667.00.95, [email protected]
Sector 3
Filiala Emil Gârleanu, Bld. Octavian Goga nr.6, Bl. M25, tel. 320.10.52, [email protected]
Sectorul 4
Filiala Otilia Cazimir, Str. Turnu Măgurele nr.19, Bl. S1, tel. 460.31.30, [email protected]
Filiala Elena Farago, Str.Măgurei nr.1-5, Bl. M1, tel. 450.19.85, [email protected]
Sectorul 5
Filiala Vasile Alecsandri, Calea Ferentari nr.72, tel. 423.33.26, [email protected]
Sectorul 6
Filiala George Topârceanu, Str. Veteranilor nr.6, Bl. 6, tel. 430.27.96, [email protected]

Menționăm că toate serviciile oferite de biblioteci sunt gratuite, copiii pot fi înscriși cu buletinul/cartea de identitate a părinților, iar adulții doar cu C-I. Permisul de acces permite împrumutul a șase documente per vizită, consultarea fondului de referință, navigarea pe Internet, consultarea documentelor electronice și multimedia, participarea la activitățile educațional-culturale – concursuri, expoziții, aniversări, sărbătoarea diversității culturale (d.eLuna decembrie 2007 este Luna Japoniei la Filiala Ion Creangă), a Zilei Internaționale a Jocului, participarea la workshop-ul Magia desenului coordonat de ilustrator de carte și grafician Valeria Voicu, activități înscrise în proiecte majore precum Roata copilăriei, Vacanța cu povești și jocuri și Teatrul de Păpuși Licurici (singurul teatru de acest gen din țară integrat unei biblioteci publice - desfășoară spectacole și repetiții săptămânale cu public într-o locație special amenajată în incinta bibliotecii).

Sugestiile bibliotecarilor adresate părinților cuprind 5 puncte primare, rezultate în urma sondajelor și a studiilor de marketing efectuate în cadrul instituției.

1.Familiarizați copilul dvs. cu spațiul bibliotecii de la vârste foarte mici (3-4 ani)
În bibliotecile pentru copii din Capitală există săli special create denumite ludoteci în care copiii foarte mici descoperă jocuri, cărți cu ilustrații deosebite ale căror povești sunt citite de bibliotecari pentru cei mici. De asemenea, pot fi găsite jocuri de perspicacitate și jucării, casete audio cu povești în română și germană, casete video cu desene animate și filme documentare, CD-uri cu teatru radiofonic, învățarea limbilor străine, atlase și dicționare multimedia.
Colecția de cărți tipărite cuprinde cărți în limbile română, germană, franceză, engleză, spaniolă și italiană. Colecția de cărți electronice sunt folosite în cadrul programe de proiecții de documentare, ecranizări și discuții pe versurile unor artiști îndrăgiți (clasici și actuali).
Biblioteca este gazda unor evenimente: expoziții de pictură și desen, dispunând de simeze adecvate; serbări școlare, Zile Internaționale – a Copilului, a Drepturilor Copilului, a Jocului; audiții – microrecital de vioară, pian și chitară clasică, vizionări de filme – desene animate și documentare; lecții deschise, desfășurarea orelor în spațiul bibliotecii utilizând apartatura tehnică și documentele existente în bibliotecă.
Părinții pot petrece timpul împreună cu copiii într-un mod plăcut consultând fondul de carte destinat lor, presa, pot naviga pe Internet și cere consultanță info-documentară bibliotecarului de serviciu în legătură cu informațiile generale de interes comunitar.

2. Lectura în trei pași
În bibliotecile pentru copii din Capitală se practică lectura în trei etape. Etapa 1 se adresează copiilor care nu știu să citească și cărora bibliotecarii le citesc povești și poezii în cadrul Dimineților de basm, desfășurate în fiecare joi de la ora 10. A doua etapă se adresează școlarilor care au început să citească și cărora le putem îmbunătăți vocabularul și capacitatea de comunicare. A treia etapă se adresează celor care știu să citească, bibliotecarii organizând jocuri de rol (fabule, mici scenete, scurte piese de teatru), concursuri de lectură, de sinonime și antonime vesele pentru copii etc. Bibliotecarul creează, de asemenea, începuturi de poveste sau oferă copilului câteva elemente cu care el să poată „construi” o poveste proprie cu întâmplări din viața lui.
Părinții trebuie să transforme rezolvarea temelor pentru acasă într-un joc inteligent și plăcut. Materiale educative privind metodele de lucru de genul Cum să înveți să înveți sunt instrumente importante pe care părinții le pot împrumuta de la bibliotecă.
Cu excepția vacanței mari de vară, bibliotecile pentru copii sunt deschise și sâmbăta (9.00-13.00), permițând astfel părinților foarte ocupați să viziteze biblioteca.

3. Povestiți și ascultați povestea
Povestiți copilului dvs. în fiecare zi câte o poveste, ținând cont și de dorința lui de a reasculta o poveste foarte îndrăgită. Rugați copilul să povestească pentru a-i îmbunătăți capacitatea de concentrare și de redare a informațiilor. Stând un număr mare de ore în fața calculatorului, copilul întâmpină numeroase probleme în redarea unei întâmplări reale sau din lecturile sale.


4. „Lectura” în oraș
Orice plimbare poate fi un motiv pentru lectură, dar un alt fel de lectură – cea a semnelor de circulație, a comportamentului, a culorilor, a reacțiilor celorlalți. Orice călătorie prin și în afara Bucureștilor este, de asemenea, un prilej pentru a povesti istoricul locurilor, pentru amintiri și impresii.

5. Lectura, desenul, muzica
În momentele lecturii, copilul trebuie încurajat să deseneze și să asculte muzică. Tinerii trebuie încurajați să citească și să vizioneze producțiile cinematografice, teatrale și muzicale din Capitală ale căror piese li se adresează.
În timpul acesta, părintele poate observa talentul copilului său, fiind atent la direcțiile pe care copilul le poate urma. Þinând cont de faptul că dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor este diferită, părinții trebuie să fie atenți la dezvoltarea armonioasă, evitând comparațiile cu alții copii și observațiile care îi pot inhiba.

Cu deosebita consideratie,
coord.Gabriela Toma
Serviciu Programe pentru Copii
Biblioteca Metropolitană București


--
Biblioteca Ion Creanga
Str.Christian Tell nr.10, Sector 1
Repere: Piata Romana, Biserica Amzei
Tel. 212.78.06

foto: Cris Watk

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!