agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 3087 .



Cunoasterea de sine
essay [ ]
Grafologia

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [Raza de soare ]

2007-02-09  | [This text should be read in romana]    | 





Cunoașterea de sine – Grafologia
Grafologia este, așa cum o arată și numele (graphein = a scrie, logos = știință ), știința despre scris . Este știința care studiază corespondența dintre firea umană și scris.
Așa cum probabil ați observat, scrisul fiecăruia dintre noi depinde de starea sufletească în care ne aflăm. Uneori suntem relaxați și scrierea se face lin, ca-ntr-o curgere de ape. Alteori, entuziasmați, abia reușim să ținem pasul scrisului cu șuvoiul de gânduri care ne inundă. Sau, agitați, abia ținem stiloul în mână, abia reușim să ne iscălim.
Scrisul fiecăruia dintre noi are niște trăsături generale, care se păstrează în majoritatea împrejurărilor și care reflectă felul în care gândim, muncim, acționăm, ne distrăm, cu alte cuvinte felul în care trăim. Peste aceste caracteristici generale se suprapun trăirile de moment: supărarea, bucuria, tristețea, entuziasmul, boala.
Analiza unei probe de scris se face pornind de la impresia de ansamblu. Dacă înțelegem scrisul cuiva, în linii mari înțelegem și modul de gândire al persoanei respective. Dacă nu, nu.
Scrierea armonică, încadrarea estetică în pagină, semnele de punctuație puse la locul lor, căciulițele literelor ă, â, i, î, indică o persoană cultivată, serioasă, meticuloasă, atentă la detalii. Dacă scrierea este caligrafică, așa cum am învățat la școală, orizontul persoanei respective este destul de limitat. Ar trebui să citească mai mult, să învețe să se distreze, să învețe să comunice.
Dacă scrisul este greu de citit, ar trebui să învețe să scrie: astfel de oameni sunt greu de înțeles, pentru că nici ei nu se înțeleg prea bine, cu atât mai mult nu-i înțeleg pe cei din jurul lor. Scrisul cuiva te ajută să pui un diagnostic; corectând scrisul, se corectează defectele oamenilor, pentru că între om și scris există o legătură de tip cauză-efect .
Firile pesimiste au scriere descendentă chiar dacă foaia de hârtie este liniată. Firile optimiste au scrierea ascendentă, adică deasupra liniilor de pe foaie. În mod normal scrierea este ușor înclinată spre dreapta (cam la 75 de grade), pentru că așa se învață la școală. Dacă unghiul făcut cu orizontala este cu mult mai mic, scrierea indică devieri mari de la comportamentul normal, manifestarea este patologică și trebuie corectată. Dacă unghiul este de 90 grade sau scrierea este înclinată spre stânga, persoana respectivă are puternice tendințe de a minți, se supraveghează permanent și nu are încredere în cei din jur, pentru că nici ea nu prezintă încredere.
Cei care folosesc foaia de hârtie alandala, așa și trăiesc. Ei au nevoie de ceva disciplină pentru a se încadra cât de cât în normele acceptate de majoritatea oamenilor. Dacă nu lasă nici o margine în partea stângă, scrisul dovedește marea dorință a scriitorului de a fi remarcat, de a fi băgat în seamă de cei din jur.
Dacă lasă margini prea mari și în partea stângă și în partea dreaptă a foii, firea este dezordonată, nu știe să-și echilibreze bugetul, poate avea bani prea mulți, dar nu sunt obținuți prin muncă proprie sau prin efort cinstit. Persoanele cu probleme financiare folosesc foaia dintr-un capăt până la celălalt, prescurteaza, valorifică orice spațiu gol.
Căciulițele pe literele ă, î, i, â dovedesc meticulozitate, autocontrol. Aruncate prea sus, dovedesc exuberanță, optimism, dragoste de viață; puse prea jos, oboseală, rutină, dorința de a fi cât mai puțin vizibil, existența unei vieți plicticoase, fără orizont. Scrierea rotunjită indică sensibilitate, scrierea ascuțită indică firea dificilă, certăreață. Scrierea întortochiată, cu multe bucle, aparține unor firi închise, nu prea evoluate, care se feresc de cei din jur, bârfesc, mint fără complexe.
Semnătura este o chintesență a calităților umane, care spune totul despre noi celor ce știu să vadă. De accea este bine să dăm scrisului importanța pe care o merită și pentru a ne cunoaște, dar și pentru a-i cunoaște pe cei din jurul nostru sau pentru a ne corecta deficiențele de comportare. Mai binele este dușmanul binelui și toți tindem spre el. Viteza cu care ajungem la acel “mai bine” depinde doar de noi, deși acest lucru este mai greu de crezut în timpurile pe care le trăim, dar merită să verificăm, să încercam. Pare mai greu la început, dar merită efortul de a ne cunoaste și de a-i cunoaște pe cei din jur, pentru a ne înțelege mai ușor unii pe celalți.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!