agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 2320 .



Valori culturale ucrainene în contextul spiritual al Þarii Maramureșului
personals [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [mihaylo ]

2009-09-10  | [This text should be read in romana]    | 



Spre sfărșitul anului 2007, sub egida Centrului de Studii Transilvane a Academiei Române, a apărut cartea prof. dr. Ion Petrovai intitulată: „Multiculturalism în Þara Maramureșului valori culturale ucrainene”. De fapt, lucrarea este o parte a tezei sale de doctorat "Valori culturale ucrainene în contextul spiritual al Þării Maramureșului”.
Cartea prefațată de prof. univ. dr. Onufrie Vințeler, începe cu o scurtă introducere despre Þara Maramureșului ca zonă multiculturală și continuă cu un capitol dedicat comunității ucrainenilor din Þara Maramureșului, cu următoarele puncte de reper:
- Așezarea ucrainenilor în comitatul Maramureș;
- Incursiune în trecutul învățământului în limba ucraineană din Maramureș;
- Cristalizarea și afirmarea spiritualității comunității ucrainene din Maramureș;
- Trepte ale afirmării. Programe și dezbateri literare. Cuantificări și recunoșteri ale valorilor.

Capitolul despre personalități culturale ucrainene din Þara Maramureșului prezintă 27 de portrete ale celor mai renumite personalități ucrainene din Maramureș. Primul este cel al lui Ivan Brona (1888–1945), medic de profesie, devenit general în armata maghiară, asasinat la 57 de ani, undeva lângă Budapesta de bandele teroriste ale timpului. Urmează renumitul dirijor și profesor de muzică Mihai Mitriniuc (1908–1981), apoi poetul huțul Havrylo Clempuș (1910–1990) și de portretele altor personalități ucrainene din Maramureș. Din păcate, lista nu e completă – aproape jumătate din personalitățile ucrainene ale Maramureșului lipsesc din această lucrare, însă nicidecum din vina autorului.
Ion Petrovai scrie despre cartea sa: „Lucrarea de față reprezintă o treime din teza mea de doctorat și cuprinde partea consacrată etniei ucrainene din perioada cristalizării ei la nivelul culturii culte, și mă refer la Havrylo Clempuș pe la 1940, când poetul publică la Cernăuți câteva creații într-un almanah ce apărea acolo. După cel de-al Doilea Război Mondial, la Sighetu Marmației, care socot că este capitala spirituală a etniei ucrainene din România, s-a constituit o structură de învățământ serioasă, cu dascăli bucovineni. Din rândul absolvenților Liceului Ucrainean și ai Școli Pedagogice s-a ridicat apoi o pleiadă de scriitori care astăzi reprezintă scrisul ucrainean din România. Lucrarea este ilustrată de niște medalioane, incomplete, bineînțeles perfectibile; precizez mai ales că s-au făcut omisiuni, cu voia mea, în sensul că am urmărit să reprezint fiecare categorie sprituală: teologul, juristul, ziaristul, omul de cultură, matematicianul și celelalte specialități ale spațiului cultural, dar și din cauza oamenilor, care nu au crezut în mine și au ezitat a-mi răspunde la chestionarul pe care l-am lansat, pentru a fi completat.
Poate după apariția acestei lucrări, despre care aș putea spune că rar s-a parcurs un drum atât de lung pentru un volum atât de mic, se vor răzgândi, îmi vor oferi date despre activitatea lor și vor accepta să facă parte din pleiada de valori culturale ucrainene preyentate de mine.
Lucrarea se poate utiliza cu succes și în școli, pentru a se ilustra, valorea și istoricul etniei în spațiul românesc, care trebuie cunoscute de către tineri; de asemenea, ea poate fi suportul unui curs opțional în facultățile în care se predă limba ucraineană, pentru a constutuii un punct de plecare într-o investigație viitoare. Am în plan ca aceste medalioane, din carte să le ilustrez cu mici monografii, care ar putea constitui subiectele unor lucrări de liceență și, chiar din acest an, am reușit să conving o studentă să facă o monografie Havrylo Clempuș. Deci, în perioda mai-iunie medalionul facut de mine va fi întregit, textul va fi de cel puțin 5-10 ori mai extins, încât să reprezinte o minimonografie din viața și activitatea, acestui însemnat creator, în ciuda anumitor neajunsuri la capitolul studiu; destinul omului este așa cum îi este dat, nu cum și-ar fi dori el și socot că el merită să fie cunoscut pe măsura valorii și contribuției acelei personalitățî la dezvoltarea culturii Maramureșului.”

Ion Petrovai s-a născut în 1949 în comuna Petrova, juețul Maramureș. Este absolvent al Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specialitatea limba și literatura română/limba și literatura rusă (1975), doctor în filologie (1995), cadru didactic asociat al Colegiului Universitar din Sighetu Marmației, aparținâd Universității „Babeș-Bolyai”. Specialist în cultura și tradițiile Þării Maramureșului, în litertatura de expresie ucraineană din România, poet și publicist, animator cultural, Ion Petrovai este o prezență constantă în publicații precum Tribuna, Steaua, Echinox, Luceafărul, Familia, Graiul Maramureșului,
Școala maramureșeană etc. Este totodată autorul al volumului de versuri "Pasărea cu ochii în lună" (1996) și semnatarul a numeroase studii de specialitate și comunicări științifice, îndeosebi privind valorile culturale maramureșene, tipărite în culegerile de profil.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!