agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 2642 .



Herta Muller
personals [ ]
8 octombrie 2009,pagini de Jurnal

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [nanu ]

2010-10-07  | [This text should be read in romana]    | 



8 octombrie

Colateral suntem pe prima pagină a literaturii universale. Herta Muller, scriitoare germană de origine română ( originară din Banat, ținut al șvabilor) a fost recompensată cu Nobelul pentru literatură pe 2009. Motivația Academiei Suedeze: ,,onestitatea prozei în care descrie un peisaj al dezrdăcinării…Tema comunismului și cea conexă, a opresiunii individului se regăsesc ca leitmotive în cărțile Hertei Muller, dar și în conștiința acesteia, autoarea scriind despre România, totalitară, despre dezrădăcinare și despre zbuciumul unei conștiințe care vrea să se mențină pură într-o lume a terorii,,.

Poate nu neaparat tehnica literară desăvârșită și opera scriitoarei pe ansamblu a fost premiată, ci cred că mai degrabă atitudinea, curajul de a critica obiectiv comunismul totalitar(când lupta era una a conștiinței, pentru păstrarea demnității și a oazei de intimitate, neocomunismul postdecembrist (în care un fost colaborator al securității, poate ocupa astăzi în România orice funcție), de a face publică delațiunea, Jenny cea mai bună prietenă era personaj dublu (în sistemul iubire și trădare), de a-l înfrunta pe directorul ICR, Horia Roman Patapievici, fiindcă la sediul din Germania al ICR erau acceptați ca invitați, foști colaboratori ai aparatului represiv din România, Andrei-Corbea Hoisie și Sorin Antohi.
Forțând oarecum comparația, cred că Herta Muller este un Soljenițîn feminin, pentru România. Ca leitmotiv literar tema operei le este întrucâtva comună, comunismul și efectele lui perverse asupra societății și implicit asupra celor care, indiferent de etnie, au avut în orice fel de a face cu acesta. A fost ochiul magic, nesubiectiv care ne-a putut radiografia după salvarea ei spre libertate, din 1987, a fost conștiința care a vorbit necenzurat, a taxat responsabil duplicitatea neocomunistă, a fost vocea solitară din afară care a vorbit în lipsa unei voci colective din interior. Îți mulțumim Herta Muller. Ce este autoarea romanului Animalul inimii pentru mine ? un suflet românesc garnisit cu atitudine și responsabilitate nemețească.

Nota Bene și pentru comunitatea academică germană care a nominalizuat-o de două ori pentru Nobel și i-a acordat premiul orașului Berlin.În 2008 șansa nu i-a surâs, alesul a fost atunci francezul Jean Marie Gustave Le Clezio, considerat: ,,scriitorul desprinderii, al aventurii poetice și extazului senzual, exploratorul unei lumi umane aflate deasupra și dedesuptul civilizației predominante,,.
Ce frumos sună!
Nici anul acesta nu a fost ușor. Printre nominalizați au fost israelianul Amos Oz, americanii Joyce Carol Oates, Cormac McCarthy, Philip Roth, algerianca Assia Djebar și canadianca Margaret Atwood.
Curiozitate ruralistă. Oare dacă era încă în România, ar fi fost propusă Academiei Suedeze pentru decernarea premiului Nobel pentru litaratură ? personal mă îndoiesc, ambițiile literaților români sunt ridicol de nerealiste.

Tot despre literatură și personajele ei principale, scriitorii.
Umberto Eco despre Saramago: Curios personaj acest Saramago. Are 87 de ani și câteva afecțiuni, a câștigat premiul Nobel, distincție care i-ar permite să nu mai producă nimic pentru că în Pantheon va intra oricum. Dar îl vedem scriind pe un blogh general, atrăgând polemici și excomunicări din multe locuri, nu pentru că a spus lucruri pe care nu ar fi trebuit să nu le spună, ci pentru că nu pierde timpul măsurându-și termenii, și poate nu o face cu intenție.
Este citat și Harold Blomm, nu știu din ce motiv apreciat ca meschin de Eco, sper să nu fac o confuzie, care crede despre portughez că este romancierul cel mai talentat dintre cei încă în viață, unul dintre ultimii titani ai unui gen pe cale de dispariție.
Traducându-l pe Eco înțeleg că Saramago o mai ia din când în când pe arătură. M-a iritat și pe mine cu dragostea lui nețărmurită pentru comunism. E problema lui în fond, dar nu pot accepta impasibil idolatrizarea unei doctrine politice inumane.

Câțiva scriitori ruși printre care Dmitri Bikov și Ludmila Ulitkaia au refuzat o întâlnire cu Vladimir Putin de ziua acestuia, pentru o discuție despre rolul literaturii în societate, vulgarizarea lecturii și mai multe probleme din viață națională.
Nu am idee despre literatura rusă contemporană, dar probabil că pentru țar este ceva putred printre slove, poate chiar prea multă libertate de expresie.
Oare președinții și prim miniștrii zilelor noastre se pricep chiar la toate ?

Diverse:
Guvernul francez a adoptat un plan a lui Sarkozy, prin care aria metropolitană a Parisului va deveni un oraș-planetă, o metropolă durabilă. Noțiunea de dezvoltare durabilă atât de dragă U.E, pentru noi este încă o utopie.

România se află în procedură de infrigement la CEJ, fiindcă a mințit, nu a declarat suprafața exactă a ariilor protejate de Proiectul Natura 2000. Nu suntem înțeleși, am făcut ce știm deocamdată cel mai bine, am mințit.

Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama, nu a fost primit la Washington de președintele Obama. Să le fie frică americanilor de chinezi ? sau mai degrabă sunt la mijloc ceva interese economice ?

Tot Obama. Promite combaterea al Qaida, care la rândul ei agită uigurii, îndemnându-i la Jihad împotriva Chinei. Se leagă ceva!

Vom purta Smart Cap, șapca care ne va împiedica să adormim la volan.

Americanii au descoperit un vacccin împotriva dependenței pentru droguri.

Prinde contur stilul de viață Gypset: dacă duci o viață călătoare, faci ce te taie capul, ataci subiecte tabu și alte cele , ești pe-acolo, adică Gypsetter. Sloganul specific: ,,Fii spontan și miră-te!,,. Mă mir, chiar atât de atractiv o fii melanjul acesta de Gypsy cu jet set( plimbări neplanificate) ?


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!