agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 3096 .



Gheorghe Chițimuș – 60
personals [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [C. Hanganu ]

2011-01-17  | [This text should be read in romana]    | 



Născut acum șase decenii (16 ianuarie 1951), în Bacău, fiul Luminiței (n. Oancea), croitor, și al perceptorului Gheorghe Chițimuș și-a început studiile primare la Școala Generală Nr. 2 (1958-1960), iar cele gimnaziale le-a încheiat la Școala Generală Nr. 5 (1963-1967), după ce a peregrinat prin mai multe instituții de învățământ băcăuane, în funcție de cartierul în care părinții au reușit să găsească o locuință cu chirie.
Desele schimbări survenite în copilărie se pare că l-au marcat în suficientă măsură pentru ca întreaga sa existență să stea sub semnul imprevizibilului. Nu reușește, astfel, în primul an să depășească baremurile de admitere la liceu, dar își varsă amarul în poezie, debutând în paginile revistei Ateneu, în octombrie 1968, cu poeziile Fântâna timpului, În ev, Basm fantastic și Infernul oamenilor. Un infern simțit pe propria piele, întrucât după ce începe să frecventeze Cenaclul “Lucian Blaga”, ce funcționa în sala de lectură a bibliotecii Casei de Cultură a Sindicatelor “Vasile Alecsandri”, intră în vizorul Securității din Bacău, alături de alți membri ai acestuia fiind anchetat în mai multe rânduri pentru activitatea literară, până în octombrie 1989.
Se angajează ca poștaș, e admis la cursurile serale ale Liceului “Lucrețiu Pătrășcanu” (azi, Colegiul Național “Gheorghe Vrănceanu”, 1968-1969), dar obligat de schimbările tot mai dese ale locurilor de muncă, în următorii trei ani se numără printre cei care urmau cursurile fără frecvență ale Liceului “Vasile Alecsandri” (1969-1972). A avut apoi trei tentative de a intra la facultate - o dată la IATC și de două ori la Facultatea de Medicină din Iași -, dar în cele din urmă s-a lăsat păgubaș, întrucât și-a dat seama că dosarul său îi stă în cale.
După efectuarea stagiului militar e, rând pe rând, muncitor necalificat la Liceul PTTR, ICRTI și Fabrica de Confecții din Bacău, profesor suplinitor la școlile generale din Poiana Negri (1976-1977) și Plopana (1979-1980), secretar al acesteia din urmă (1980-1982), zidar pe șantierele băcăuane. Singurele etape cât de cât sigure au fost cele în care a lucrat ca agent prestări servicii la EAFL Bacău (actualul TERMLOC, 1985-1993) și ca bibliotecar la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Bacău (1994-2005). Disponibilizat în urma restrângerii activității la CCIA, a reușit cu greu să-și găsească un post de curier la S.C. Curiero Service S.R.L.
Deși între timp s-a căsătorit și a devenit tatăl a doi copii, nu a renunțat la poezie, publicând grupaje de versuri în Ateneu, Amphitryon, Arc, Luceafărul, 13 Plus, SLAST, Vitraliu, activând în Cenaclul Artelor, Cenaclul Avangarda XXI(I) și Cenaclul “Octavian Voicu”, participând la alte manifestări literare și culturale ori la concursuri și festivaluri de creație. Exigența sa proverbială și lucrul intens pe manuscris, coroborate cu tracasările “organelor” și greutățile vieții ante și post tranziție au făcut ca până la debutul editorial să treacă mai bine de trei decenii.
Anunțată de amplul grupaj publicat în prestigioasa revistă Arc, girată de prozatorul George Bălăiță și cu prezentarea acestuia (Vas ancorat, Lume veche, Case și străzi, Ultimul tren, Pe țărmul setei, Întreaga lume, Seara de cenușiu, Nu credeam, Mintea cea de pe urmă, Gândul ce nu ajunge, Credincios speranței), "Cartea spiritului invers" (Editura Cartea Românească, București, 1998) s-a bucurat însă de aprecieri favorabile ale criticii, fiind distinsă și cu Premiul I pentru debut în volum la Colocviile de literatură „Poezia secolului XX“ de la Aiud (1999). Aceeași distincție i-a încununat creația la Festivalul Internațional de Poezie de la Sighetul Marmației (1999), precedată, în 1997, de Premiul pentru poezie la Concursul literar “Avangarda XXI”. Lucrează, de un deceniu, la manuscrisul "Romanțele și psalmii poporului român", din care a publicat câteva cânturi în Ateneu și Vitraliu și a citit alte câteva în Cenaclul “Octavian Voicu” sau în lecturi publice. În ultimii ani a publicat, de asemenea, articole de opinie în Ziarul de Bacău, în unele din ele evocând întâmplările sale din timpul anchetelor securiste.
Scriitorul Victor Munteanu i-a inclus poezia "Portret" în antologia Retrospective 2 (Editura Fundației Culturale Cancicov, Bacău, 2008) și tot el, în calitate de președinte al Fundației Culturale “Georgeta și Mircea Cancicov” și al juriului ce a acordat premiile anuale ale acesteia, i-a înmânat Premiul pentru cel mai bun poet al anului 2007.
La mulți ani, poete!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!