agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 3116 .



Valorile cetățeanului european
personals [ ]
frântură de articol

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [shinetoday ]

2007-10-31  | [This text should be read in romana]    | 



Toți oamenii au responsabilitatea comună pentru felul în care este privită societatea în care trăiesc. Prin felul nostru de a fi și prin tradițiile noastre ne reprezentăm cu fiecare pas facut, poporul. Fiecare ținem la identitatea noastră.
Și cu toate acestea prin ce vom defini această identitate trăind într-o lume care este în continuă schimbare? Va fi oare posibil să simțim o responsabilitate globală ca cetățeni ai Europei? Cu ce anume putem fi de folos lumii în care vrem să trăim?


INTEGRÂND DIVERSITATEA
Iarna nu-i ca vara, și toți suntem diferiți unul de celălalt, suntem unici prin felul nostru de a fi, fie că vorbim de o singură persoană sau de o întreagă națiune.Se vorbește din ce în ce mai des de apropierea cetățenilor din diferite țări, de dorința de a învăța unii de la alții.
De aceea nu putem defini acest CETÃÞEAN EUROPEAN și nu îi putem enumera valorile, pentru că fiecare contribuie în stil propriu la îmbogățirea și colorarea sistemului de valori al unei țări.
Se poate vorbi cu ușurință de trăsături morale ale europenilor, dar niciodată nu se vor cunoaște principiile personale după care aceștia trăiesc.
Putem vorbi de hărnicie, seriozitate și deschidere către nou dar niciodată nu vom ști pentru care dintre noi contează cu adevărat stilul de viață al “vecinului”. Suntem liberi să gândim pentru noi și să ne exprimăm opiniile, suntem liberi să ne conducem viața după bunul plac și suntem liberi să fim noi înșine. Diversitatea va continua să fie valorificată în această Europă deschisă ți receptivă la diferitele culturi ale lumii? Sunt intrebări la care timpul este singurul care poate răspunde și răbdarea singura care ne poate ajuta să ne continuăm drumul în viață.


UN NOU ÎNCEPUT
Uniunea Europeană, datând înca din 1951, are ca scop organizarea relațiilor dintre statele membre, având drept suport solidaritatea, și dorește completarea cetățeniei naționale și nicidecum înlocuirea acesteia.
Dar totuși, odată cu intrarea în U.E., termeni ca națiune, teritoriu sau apartenență religioasă dispar, și rămânem la rangul de “cetățeni ai lumii”.Treptat dispar și modelele naționale, extinzându-se rapid individualismul; fiecare om în parte contează, fiecare personalitate merită descoperită și valorificată iar responsabilitatea va fi lăsată în mâinile celor mai puternici.
De aceea una din cele mai mari probleme ale unei societăți e reprezentată de putere, deoarece fiecare ne dorim să aparținem celei mai puternici părți, să fim lăsați în grija celor mai buni. Europa începe să pună din ce în ce mai mult accent pe omul de rând, omul obișnuit care se împarte între familie și muncă sau între prieteni și școală.
“Schimbul intercultural” reprezintă unul din cei mai importanți factori ai unei comunități europene. Adolescenții, tinerii sunt cei mai dorinci de a cunoaște mai mult, de a vedea dincolo de liniile orizontului de aceea s-au pus la punct diferite programe de educare a acestora în spirit european. Treptat învățăm să avem înceredere în ceea ce suntem și în același timp să recâștigăm și încrederea celor din jur. Ne reeducăm și o luăm de la capăt într-o societate care ne propulsează spre vârf numindu-ne cetățeni europeni.


VALORI EUROPENE
“[...] Uniunea se bazează pe valorile respectării demnității umane, libertății, democrației, egalității, statului de drept și a respectării omului, inclusiv drepturile persoanelor aparținând minorităților.Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, nediscriminare, toleranță, justiție, solidaritate între bărbați și femei [...]” – Tratat de instituire a unei Constituții pentru Europa Partea I, Titlul I, Art. 1-2
Nu putem vorbi de valori comune deoarece acestea diferă de la persoană la persoană sau de la sat la oraș. În schimb putem vorbi de o concretizare a unui set de valori într-un act oficial cum ar fi “ Constituția Europei”, în cazul valorilor europene.
Chiar și din punct de vedere geografic Europa este definită vag, deoarece mințile europenilor și valorile acestora, sunt singurele care pot stabili anumite granițe.
Mi se cere să enumăr și să descriu valorile cetățeanului european, lucru pe care țl găsesc imposibil de făcut din momentul în care am descoperit că a fi european reprezintă o stare de spirit, ceva ce știm că este în noi dar pe care nu îl putem vedea, defini sau deosebi de celelalte simțăminte patriotice. Prin aderarea și intrarea în U.E., am demonstrat că suntem demni de a fi în același rând cu britanicii, francezii, italienii și așa mai departe, chiar dacă facem parte dintr-un proces continuu de transformare. Am crescut sub ochii critici ai unor țări dezvoltate, lucru ce a ajutat națiunea română să-și pună la punct propriul set de valori naționale și propriul portofoliu cultural.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. poezii
poezii
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!