agonia
english

v3
 

Agonia.Net | Policy | Mission Contact | Participate
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Article Communities Contest Essay Multimedia Personals Poetry Press Prose _QUOTE Screenplay Special

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texts by the same author


Translations of this text
0

 Members comments


print e-mail
Views: 2000 .



Mâncătoarele de ruj de buze din Casablanca (37)
prose [ ]
Arcul de triumf al lui Traian

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
by [dorarab ]

2014-09-21  | [This text should be read in romana]    | 



Mă aflam pe ultimul graden al amfiteatrului situat în centrul anticei localități romane Thamugadi (n.a. Timgad), la o depărtare de peste 500 de kilometri de litoralul african al mării Mediterane. De acolo, aveam o bună vedere panoramică a întregii zone. Soarele se pregătea să apună, înroșind un norișor rătăcit în această regiune geografică deosebit de aridă. Dinspre deșertul Sahara venea o boare, care aducea o parte din caloriile acumulate în cursul zilei pe versanții dunelor de nisip, făcând să se dilate toți porii corpului și producând astfel o senzație de pierdere a greutății. La sud, prin aerul pur datorat altitudinii de 1000 metri se vedeau cu mare claritate crestele munților Aures, situate la aproximativ 20 de kilometri depărtare. Lângă mine se găsea Ella, soția mea, care urmărea în "Le guide bleu" planul așezării romane.
- Timgad se găsește la 35 grade și 27 minute latitudine nordică și 6 grade și 38 minute longitudine estică, a început ea să mă informeze. A fost construit în anul 100 la ordinul lui Marcus Ulpius Traianus, în timpul căruia Imperiul Roman a cunoscut o maximă întindere teritorială.
- Aa, vorbești de împăratul Traian, cel care a transformat Dacia în provincie romană în urma celor două campanii militare din anii 101 și 102, respectiv 105 și 106, după care a construit la Roma coloana care îi poartă numele? am reacționat eu.
- Da, a continuat Ella. Numai că, începând cu secolul al XVI-lea, în vârful coloanei nu mai este statuia lui Traian, ci a Sfântului Petru, ca urmare a unei dispoziții papale.
- Totuși, în soclul statuii încă mai există rămășițele pământești ale împăratului, am dorit eu să precizez.
- Suprafața ocupată de Timgad este un pătrat cu latura de 355 de metri, străbătut de două străzi principale perpendiculare: "cardo" și "decumanus".
- Ce înseamnă "cardo" și "decumanus"? am întrebat eu.
- "Cardo" este strada orientată de la nord la sud, iar "decumanus" - strada orientată de la est la vest, m-a lămurit Ella. La capetele străzii "cardo" se găsesc baia publică de nord, respectiv de sud, iar strada "decumanus" se termină la est și la vest cu câte o piață amenajată pentru comerț. La intersecția celor două străzi principale se găsește Forumul roman, unde se desfășurau principalele activității politice, religioase, comerciale și juridice. În alt colț al acestei intersecții se află biblioteca publică, ceea ce dovedește că societatea romană de aici era dornică de cultură. Pe latura sudică a Forumului se găsește amfiteatrul în care ne găsim noi acum. Pe cealaltă parte a străzii "cardo" se găsește Capitoliul, unde era venerat Jupiter - zeul suprem la romani. La capătul de est al străzii "decumanus" este amplasat Arcul de triumf al lui Traian…
- Bună seara, scuzați-mă, sunteți italieni, nu-i așa? ne-a întrerupt dialogul cu o întrebare pusă în franceză un domn în vârstă de aproximativ 35 de ani, care avea un aparat de fotografiat atârnat de umăr.
- Nu, noi suntem din România, am răspuns eu.
- Aa, România? Am auzit. Ceaușescu, Nadia Comăneci, Budapesta…
- Scuzați-mă, capitala României este București, a intervenit Ella.
- Aa, da, știu. Budapesta este capitala Bulgariei. (?!) România va participa în această vară la Olimpiada de la Los Angeles, în ciuda boicotului impus de U.R.S.S. Ceea ce nu știam este faptul că limba română are un accent asemănător cu cel al limbii italiene.
- Spuneți-mi, vă rog, ce profesie aveți? nu m-am putut abține să-mi satisfac o curiozitate.
- Eu sunt ghid. Locuiesc în orașul Batna, aflat la numai 35 de kilometri depărtare și vin zilnic ca să-mi ofer serviciile turiștilor. Problema este că numărul celor care vizitează Timgad este foarte mic. Tânărul s-a oprit cât să ofteze involuntar, după care a venit cu o ofertă: tariful meu orar este de 40 de dinari (n.a. 1 dolar = 5 dinari), dar v-aș face o reducere de 25 de procente.
- Bine, sunt de acord pentru o oră, ca să nu ne apuce noaptea pe aici. Spuneți-mi, vă rog, cum de
au ajuns legiunile romane la Timgad?
- Roma, în ascensiunea sa, a distrus Cartagina în 146 î.Hr., formând provincia romană Ifriqia (n.a. Africa). Ulterior, a cucerit și alte teritorii ale regatului Numidiei, locuit de berberi, denumiți mauri de către romani. Astfel, în 42 s-a format provincia romană Numidia a cărei capitală a fost Cirta, denumită în prezent Constantine. Pentru a apăra limitele sudice ale acestei provincii de atacurile maurilor, împăratul Traian a edificat în 100 o bază militară la Timgad, în cinstea căruia a fost ridicat acest Arc de triumf, rămas aproape intact după atâtea secole. Această localitate a servit și ca o stațiune de divertisment pentru soldații celor câteva centurii și centurionii lor, care au fost detașați aici, deoarece a fost dotată cu două băi publice și numeroase taverne.
- Ce războaie a mai purtat împăratul Traian după ce a fondat Timgad? l-m testat eu pe ghidul nostru.
- Nu știu cu exactitate, cred că a continuat expansiunea Imperiului roman, a fost răspunsul primit.
- Vă spun eu. Împăratul Traian a dus două războaie grele cu dacii în perioada 101-106 pe care i-a cucerit. Regele Decebal al Daciei s-a sinucis, iar capul lui a fost dus la Roma, unde s-a construit Columna lui Traian, care prezintă scene de luptă ale romanilor cu dacii.
- Ce înseamnă Dacia? ne-a întrebat ghidul.
- Dacia a fost un regat întins pe un teritoriu
care corespunde aproximativ celui al actualei Românii, a răspuns Ella în locul meu.
- Aa, acum am înțeles de ce voi, românii, vorbiți cu accent italian. Romanii au impus limba lor dacilor. După aceea ați mai fost cotropiți de alte imperii ?
- Da, am fost sub suzeranitatea Imperiului otoman, a răspuns Ella.
- Dar, de ce nu ați preluat de la imperiul cotropitor limba și religia, așa cum am făcut noi, berberii, când am fost ocupați de Imperiul arab? a mai pus o întrebare ghidul nostru.
- Răspunsul la această întrebare este foarte complex și nu am toate informațiile necesare, am încercat eu să ies din încurcătură. Am plătit ghidului algerian de origine berberă onorariul conform înțelegerii și am rămas numai cu Ella. Soarele apusese pe jumătate, înroșind orizontul. Venise timpul să plecăm la Batna și să căutăm un hotel. În oglinda retrovizoare a autoturismului "Dacia 1310" vedeam silueta Arcului de triumf al lui Traian, înălțându-se printre ruinele din Timgad și mintea mea era asaltată de centurii de întrebări retorice.

.  | index








 
shim Home of Literature, Poetry and Culture. Write and enjoy articles, essays, prose, classic poetry and contests. shim
shim
poezii  Search  Agonia.Net  

Reproduction of any materials without our permission is strictly prohibited.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Privacy and publication policy

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!